Την ανάγκη άμεσης και συνολικής εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για τη στήριξη της Ελλάδας, επανέλαβε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν καταληκτικές προθεσμίες.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την είδηση ότι η Βουλή της Σλοβακίας δεν πρόκειται να επικυρώσει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πριν από το Δεκέμβριο, ο Αμαντέου Αλταφάζ αναφέρθηκε στη σημασία να επιλυθεί το θέμα αυτό τάχιστα, κάτι που όπως είπε, είναι υψίστης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη καθώς και για την ικανότητά της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση χρέους.

Σε ότι αφορά τις απόψεις που διατυπώθηκαν από ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι απηύθυναν έκκληση για τροποποίηση της Συνθήκης προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί τόνισε ότι η ισχύουσα Συνθήκη παρέχει πολλές δυνατότητες για την εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης και για να καταστεί πιο αποτελεσματική η οικονομική συνεργασία στην Ευρώπη.

Πάντως, σημείωσε ότι εφόσον η εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης απαιτήσει αλλαγή της νομικής βάσης, τότε αυτό είναι θέμα των κρατών μελών, τα οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αλλαγή της Συνθήκης. Σε αυτό το στάδιο κάτι τέτοιο αποτελεί υποθετικό σενάριο, επεσήμανε ο Ο. Μπαγί.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθούν τάχιστα οι έξι νομοθετικές προτάσεις που έχει καταθέσει η Επιτροπή από το Σεπτέμβριο του 2010 για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης. Το θέμα αυτό βρίσκεται σε εκκρεμότητα στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του Συμβουλίου υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.