Ένα νέο τραπεζικό τοπίο στο τραπεζικό σύστημα θα διαμορφώσει ο γάμος Αlpha Bank-Eurobank εφόσον τελικά ολοκληρωθεί και μάλιστα με… κουμπάρο το Κατάρ.

Σήμερα θα συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών για αν εξετάσουν όλες της παραμέτρους της φιλικής όπως λένε οι πληροφορίες, συγχώνευση. Κομβικό ρόλο στο νέο τραπεζικό σχήμα θα αποκτήσει το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ που θεωρείται ως ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο.

Το Κατάρ φαίνεται ότι θα συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 500 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, και αναμένεται να είναι ο μεγαλομέτοχος στο νέο σχήμα.

Εφόσον προχωρήσει η νέα συγχώνευση και δημιουργηθεί η νέα τράπεζα, θα είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η 22η στην Ευρωζώνη. Το ενεργητικό της νέας τράπεζας θα φθάνει τα 150 δισ. ευρώ, οι πελάτες του συνολικού σχήματος θα ανέρχονται σε 8 εκατομμύρια άτομα, 80 δισ. θα είναι οι καταθέσεις του νέου σχήματος και 2.000 τα καταστήματα σε περισσότερες από 10 χώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η συγχώνευση θα δυναμώσει τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, καθώς το νέο σχήμα θα μπορέσει πιο εύκολα να αντλήσει πόρους από την αγορά για την κεφαλαιακή του ενίσχυση. Εφόσον η αντίδραση των αγορών, μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας είναι θετική, τότε θα σηματοδοτηθεί η έναρξη των διεργασιών συνένωσης και άλλων ελληνικών τραπεζών.

Το επιχειρηματικό εγχείρημα των δύο από τις τρεις μεγαλύτερες ελληνικές Τράπεζες σίγουρα απηχεί τις ανάγκες στις οποίες περιήλθε το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την κρίση χρέους- δανεισμού στη οποία βυθίστηκε η χώρα.

Προαπαιτούμενο για την ομαλή έκβαση της επιχειρηματικής κίνησης είναι να μην υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων και να μην ανατραπούν οι γραπτές συμφωνίες.

Το Qatar Investment Authority, το οποίο μέσω της Paramount Services Limited συμμετέχει στην Alpha Bank με ποσοστό κοντά στο 5% και με αυτή την ιδιότητα θα συμμετέχει και στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την συγχώνευση.