Στις 25 μεγαλύτερες τράπεζες της Ε.Ε. εκτιμάται πως θα συμπεριλαμβάνεται η νέα τράπεζα που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank με συμμετοχή funds από το Κατάρ, εξέλιξη για την οποία σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Η συνέντευξη Τύπου για τη συμφωνία συγχώνευσης των δύο τραπεζών, που διαμορφώνει νέο τοπίο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναμένεται σήμερα στις 14:00 μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων των δύο τραπεζών.

Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί εκτιμάται ότι θα είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική ελληνική τράπεζα, θα έχει  ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών.

Με την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα δοθεί το έναυσμα για αναδιάταξη των δυνάμεων στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο μέσω ενός νέου κύκλου τραπεζικών εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η συμμετοχή του Κατάρ εκτιμάται ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στις προοπτικές του, ενώ θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν γενικότερα και για την ελληνική οικονομία. Θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στο άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς με ότι συνεπάγεται αυτό για την διοχέτευση της πολυπόθητης ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε να κινητοποιηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα.