Ντόμινο εξελίξεων στην εγχώρια τραπεζική αγορά αναμένεται να πυροδοτήσει η υλοποίηση του deal μεταξύ Alpha Bank και Eurobank από την οποία θα προκύψει η μεγαλύτερη ελληνική ιδιωτική τράπεζα και μιά από τις μεγαλύτερες στην ΝΑ Ευρώπη. Ωστόσο, οι όποιες περαιτέρω εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων που διεξάγει αυτή την περίοδο η Blackrock και την οριστικοποίηση των όρων της ανταλλαγής χρέους. Στο νέο σχήμα το κράτος του Κατάρ θα είναι μεταξύ των μεγαλομετόχων καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή του από περίπου 5% που είναι σήμερα στην Alpha Bank.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του tovima.gr, oι λόγοι που οδήγησαν στην τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν είναι τρεις:

Πρώτον η κατρακύλα των τραπεζικών μετοχών που αν συνεχιζόταν θα εκμηδένιζε στην ουσία τις τιμές τους, με αποτέλεσμα να καθιστούσε απογορευστική τη διενέργεια σημαντικών αυξήσεων κεφαλαίου που απαιτούται για να καλυφθούν οι ζημιές από το haircut 20% στα ομόλογα που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους το οποίο προβλέπεται στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και οι αυξημένες προβλέψεις που θα υποχρεωθούν να κάνουν οι τράπεζες ύστερα από τους ελέγχους που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της εταιρείας BlackRock.

Δεύτερον, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Ευ. Βενιζέλου ότι τυχόν κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει αποκλειστικά με κοινές μετοχές, κάτι που σημαίνει την κρατικοποιησή τους.

Τρίτον, η ανάγκη προσέλκυσης νέων κεφαλαίων προκειμένου να βελτιωθούν άμεσα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, οι οποίοι αναμένεται να υποχωρήσουν από την αύξηση των επισφαλών δανείων εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης. Ενα μεγαλύτερο σχήμα, με ισχυρότερη θέση στην εγχώρια αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει πιο εύκολα κεφάλαια στρατηγικών ή μη επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι θετική απέναντι στο deal. Οχι μόνο επειδή ενισχύει τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και προσελκύει μια σημαντική όπως όλα δείχνουν επένδυση από το εξωτερικό, αλλά επιεδή εκτιμάται ότι θα επιδράσει θετικά στην οικονομία και στο χρηματιστήριο. Επιπλέον θεωρεί ότι εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία θα λειτουργήσει θετικά για ευρύτερες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.