Έρχεται νέο σύστημα φορολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και επιτηδευματίες, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή που ανθεί σε αυτούς τους κλάδους.

Το νέο σύστημα φορολόγησης θα καθιερωθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες στο Mega ο υφυπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, -για το αν πρόκειται να επανέλθουν τα αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες κ.ά.- απάντησε πως: «Είναι ένα θέμα που έχει τεθεί από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, και δεν μπορεί παρά να μελετηθεί σοβαρά και να υιοθετηθεί.

Και ο τρόπος της υιοθέτησής του έχει σημασία, διότι πράγματι είναι αδύνατο να συνεχιστεί το σημερινό φαινόμενο να επωμίζονται τα βάρη μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν μπορούν να τα αποκρύψουν. Πρέπει και τα εισοδήματα που δεν είναι υποχρεωτικά δηλούμενα σε κάποιο ελάχιστο αναγκαίο ποσοστό να συμμετέχουν στα βάρη».

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, να μειωθούν οι συντελεστές των άμεσων και των έμμεσων φόρων εν συνεχεία.

Το νέο σύστημα φορολόγησης, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Έθνος, που θα εφαρμοστεί πιθανότατα από το 2012 για τα φετινά εισοδήματα και θα αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, θα προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια μέσω των οποίων θα προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα. Ειδικότερα, θα λαμβάνονται υπ’ όψιν το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή όπου ασκείται, τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος, η προϋπηρεσία του επαγγελματία, τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται και άλλα.

Με βάση κυρίως αυτά τα κριτήρια, θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα με το οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, σε περίπτωση που δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα.

Αν μάλιστα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, όπως περιουσιακή κατάσταση, προκύπτει υψηλότερο εισόδημα, απ’ ό,τι με τα αντικειμενικά κριτήρια, τότε θα φορολογούνται βάσει του εισοδήματος που θα προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Δηλαδή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα εισαγάγει ένα ελάχιστο εισόδημα βάσει του οποίου θα θεωρείται ως βιώσιμη η άσκηση του επαγγέλματος.

Στη συνέχεια το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα «επαγγελματικά τεκμήρια» θα συγκρίνεται τόσο με το δηλούμενο εισόδημα όσο και με το εισόδημα που προσδιορίζεται με τα τεκμήρια διαβίωσης. Όποιο από τα τρία ποσά εισοδήματος είναι το μεγαλύτερο θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και επιτηδευματίες ίσχυαν και πριν περίπου από μία 10ετία. Τότε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια προσδιοριζόταν ένα ελάχιστο καθαρό φορολογητέο εισόδημα το οποίο διαφοροποιούνταν ανάλογα με το επάγγελμα.