Ανοδικά κινούνταν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου καθώς το επίκεντρο των προσπαθειών, των οποίων ηγούνται η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, να υπάρξει συμφωνία για πάγωμα των επιπέδων παραγωγής μετατοπίζονται τώρα στο Ιράν, το όποιο άφησε να εννοηθεί ότι θα υιοθετήσει σκληρή γραμμή.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιτζάν Ζανγκανέχ θα συναντηθεί με τους ομολόγους τους από τη Βενεζουέλα, το Ιράκ και το Κατάρ στις 12:30 ώρα Ελλάδας στην Τεχεράνη. Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα ότι το Ιράν θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή αργού έως ότου φθάσει στα επίπεδα που ήταν πριν την επιβολή των διεθνών κυρώσεων.

«Το αίτημα προς το Ιράν για να παγώσει το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου του, είναι παράλογο», δήλωσε ο Μεχντί Αζαλί απεσταλμένος του Ιράν στον ΟΠΕΚ στην εφημερίδα «Shargh».

Στις 11:04 ώρα Ελλάδας, η τιμή του μπρεντ ενισχυόταν κατά 28 σεντς στα 32,46 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από απώλειες 1,21 δολαρίων στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 16 σεντς στα 29,20 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με την πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια σε μια συμφωνία για την παγκόσμια παραγωγή αργού, οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα παγώσουν την παραγωγή τους στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία δήλωσε χθες ότι η συμφωνία εξαρτάται από τη συνεργασία άλλων μεγάλων παραγωγών.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται επίσης στα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα αργού που ανακοινώνονται σήμερα και αύριο, με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση των αποθεμάτων κατά 3,9 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.