Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είχε νωρίτερα σήμερα διαδοχικές επικοινωνίες κατ’αρχάς με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, εν συνεχεία δε με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Βρετανίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ντέιβιντ Κάμερον, αντίστοιχα.

«Όλοι οι ηγέτες επιθυμούν μια ταχεία υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, που έγινε την 21η Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα της την κατάσταση στην ευρωζώνη», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.

Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία ανήγγειλε «επικοινωνία των προέδρων Γαλλίας και ΗΠΑ, Σαρκοζί και Ομπάμα, εντός των αμέσως προσεχών ωρών», με άξονα την παρούσα ευάλωτη οικονομική κατάσταση.

Νωρίτερα σε τηλεδιάσκεψη που είχαν ο ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού δράσης μεταξύ των κυβερνήσεων για να υπάρξει αντίδραση στις παγκόσμιες οικονομικές ανησυχίες.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ομιλία του στη γερμανική τηλεόραση, τόνισε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί αντί να συνεχίζει να τις συζητά.