Ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποίησης στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στις αρχές του 2016, καθώς οι εισερχόμενες παραγγελίες δεν κατάφεραν να επιδείξουν σημαντική αύξηση, μολονότι οι επιχειρήσεις προχώρησαν στις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Markit.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Markit για τον Ιανουάριο, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης υποχώρησε στις 52,3 από τις 53,2 μονάδες του Δεκεμβρίου. Αυτό συμβαδίζει με την προκαταρκτική τιμή που είχε ήδη ανακοινωθεί και παραμένει πάνω το όριο των 50 μονάδων, οι οποίες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης παραγωγής, που διαμορφώθηκε στις 53,4 μονάδες συγκριτικά με τις 54,5 του Δεκεμβρίου και υψηλότερα από τις 53,2 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Η υποχώρηση του Ιανουαρίου καταγράφεται ενώ οι εταιρίες προσέφεραν σημαντικές εκπτώσεις στα προϊόντα τους. Ο υποδείκτης για τις τιμές παραγωγής υποχώρησε στο 48,3 από το 49,8, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Ιανουάριο του 2015.