Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν «υποχρέωση»να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η οποία θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, για την εξεύρεση λύσης στην ελληνική κρίση χρέους, και να αποφύγουν μια «καταστροφή» για την Ευρώπη, δήλωσε χθες Τετάρτη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ από τη Μαδρίτη.

«Έχουμε υποχρέωση να έχουμε αποτέλεσμα. (…) Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε στην εξεύρεση μιας λύσης εντός της αυριανής ημέρας», δήλωσε χθες ο Ζιπέ, έχοντας δίπλα του την ισπανίδα ομόλογό του Τρινιδάδ Χιμένεθ, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Μαδρίτη.

«Οφείλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μια λύση για να σταματήσει η διεθνής κερδοσκοπία και να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη (…) Θα ήταν καταστροφή αν κατέρρεε η ευρωζώνη», προσέθεσε ο Ζιπέ.

Στην ερώτηση αν η συμφωνία αυτή βρίσκεται κοντά, την ώρα που ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσπαθούν απόψε να βρουν μια κοινή θέση, ο Ζιπέ απάντησε: “Αν βρισκόμασταν στο τέλος των συνομιλιών θα υπήρχε ένα ανακοινωθέν νίκης”.

«Πιστεύω ότι αυτό το ανακοινωθέν θα έρθει αύριο (Πέμπτη) καθώς είμαι πεπεισμένος για το αίσθημα ευθύνης των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων», κατέληξε.