Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, υπερασπίστηκε σήμερα την ικανότητα της χώρας του να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της -με αφορμή τη νευρικότητα που παρουσιάζεται και πάλι στις αγορές- διαβεβαιώνοντας ότι «το σχέδιο χρηματοδότησης του χρέους» είναι «πλήρως εγγυημένο».

Καθώς τα επιτόκια των ισπανικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες «στοιχίζει ακριβότερα στην ισπανική οικονομία να αυτοχρηματοδοτηθεί», παραδέχτηκε ο Θαπατέρο, αλλά «όσον αφορά τη χρηματοδότηση του ισπανικού κράτους επικρατεί απόλυτη ηρεμία», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χρειαστεί «διάσωση» η χώρα.

Ο Θαπατέρο επέκρινε τη νευρικότητα των αγορών αποδίδοντάς την στις συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα: «η συζήτηση δεν ξεκίνησε σωστά και δεν έχει τελειώσει», σημείωσε.

«Το είπα τη στιγμή (που ξεκίνησε η συζήτηση), έδειξα τη διαφωνία μου επειδή όταν κάνουμε μια πρόταση, πρώτον πρέπει να είναι συγκεκριμένη αφού αφορά τους ιδιώτες επενδυτές και τα συμφέροντά τους και δεύτερον πρέπει να εκτιμούμε τις συνέπειες αυτής της πρότασης», είπε ο Θαπατέρο μετά τη συνάντηση που είχε στη Μαδρίτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ο τελευταίος, αναφερόμενος στην πτώση του ευρώ σε σύγκριση με το δολάριο, είπε ότι το ευρώ είναι «σταθερό και υγιές νόμισμα» το οποίο, σε σχέση με άλλα νομίσματα, έχει «σταθερές βάσεις».

Το ευρώ συνεχίζει σήμερα να υποχωρεί, αφού νωρίτερα είχε φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών ουσιαστικά εξαιτίας της ανησυχίας που εκφράζεται για την ικανότητα των Ευρωπαίων να χειριστούν την ελληνική κρίση και να εμποδίσουν τη διάδοσή της, κυρίως στην Ιταλία.

Γύρω στις 4 η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 1,3985 ενώ το βράδυ της Δευτέρας ήταν στα 1,4029.