Πολλές γερμανικές τράπεζες, όπως η Hypo Real Estate και άλλες δημόσιες περιφερειακές κινδυνεύουν να αποτύχουν ή να περάσουν στο νήμα τα «τεστ αντοχής» που γίνονται σε 91 τραπεζικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται αύριο.

HYPO REAL ESTATE

Στη Γερμανία, είναι η τράπεζα σύμβολο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η τράπεζα αυτή του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, η οποία ειδικεύεται στη χρηματοδότηση ακινήτων και υποδομών είχε καταρρεύσει στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2008 μετά τη Lehman Brothers.

Η τράπεζα είναι εκτεθειμένη σε ελληνικά ομόλογα ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και χρειάζεται μια ένεση ρευστότητας ενός κεφαλαίου περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά εκκρεμεί ακόμη η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

POSTBANK

Αναλυτές επισημαίνουν το χαμηλό επίπεδο των ιδίων κεφαλαίων (7,3% το πρώτο τρίμηνο) του πρώτου ομίλου λιανικών τραπεζικών εργασιών στη Γερμανία και την έκθεσή της σε ελληνικά ομόλογα 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

LANDESBANKEN

Πριν ακόμη από τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι δημόσιες περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας γνώριζαν ήδη μια υπαρξιακή κρίση από το 2005, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τέλος στο σύστημα που τους επέτρεπε να επωφεληθούν δημοσίων εγγυήσεων για να δανείζονται με το λιγότερο κόστος από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, οι περιφερειακές τράπεζες Nord/LB και Helaba που δεν είχαν υποστεί ανακεφαλαιοποίηση στη διάρκεια της κρίσης, μπορεί να βρίσκονται κοντά στο όριο του 6% των ιδίων κεφαλαίων, το κατώτερο που δέχονται οι ευρωπαίοι ελεγκτές των «τεστ αντοχής».