Στην αδυναμία της ευρωζώνης να πείσει τις αγορές αναφέρεται σημερινό άρθρο της Financial Times.

Ό,τι κινήσεις και αν σχεδιάζουν οι επιτελείς της ζώνης του ευρώ φαίνεται να πέφτουν στο κενό.

Αγωνίζονται να σχεδιάσουν ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, αλλά τα σημάδια που δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη της έχει διαβρωθεί αυξάνονται.

Η ελληνική διάσωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιχειρούν να περιορίσουν τον πανικό και να καθησυχάσουν τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν μπορούν να το επιτύχουν, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Τα επιτόκια των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα σχέδια των χωρών αυτών για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους είναι ανεφάρμοστα, αλλά ότι οι αγορές είναι δύσπιστες. Υπό αυτό το πρίσμα, οι διασώσεις αποτυγχάνουν.

Όσον αφορά την πιστοληπτική υποβάθμιση της Πορτογαλίας, η βρετανική εφημερίδα την αποδίδει στο γεγονός ότι καθρεφτίζει τις αντιλήψεις της αγοράς που δεν έχει πειστεί.

Τέλος, η εφημερίδα προτείνει τη λύση της εθελοντικής ανταλλαγής χρέους με εγγυήσεις, ώστε να επανέλθει το θετικό κλίμα στις αγορές και να περιοριστούν τα βάρη από τους φορολογούμενους.