Ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την εξοικονόμηση ενέργειας στο λιμάνι του Πειραιά προχωρά στην υλοποίησή του. Πρόκειται για την αναβάθμιση του τεχνητού φωτισμού των εξωτερικών χώρων της Λιμενικής Ζώνης του ΟΛΠ, που κατακυρώθηκε προσωρινά στη μειοδότρια εταιρία Redex A.E., αντί του ποσού των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Οργανισμός, με το έργο αυτό:

  • Εξοικονομείται ενέργεια 46,2% και χρήματα για συντήρηση 82,6%
  • Η απόσβεση είναι στα 3,5 χρόνια
  • Η εξοικονόμηση ρύπων φτάνει στους 1.583 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΛΠ, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης του διεθνούς δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού, «Το έργο αφορά στο σύνολο της χερσαίας λιμενικής ζώνης, από το Κεντρικό Λιμάνι μέχρι το Πέραμα, και στοχεύει, όχι μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος βάσει των διεθνών προτύπων, αλλά και στη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας διακίνησης επιβατών και τροχοφόρων με καλύτερο και άπλετο φωτισμό εντός του Λιμένος, κατά τις νυχτερινές ώρες. Στην αναβάθμιση του τεχνητού φωτισμού έχουν συμπεριληφθεί και ο αρχιτεκτονικός φωτισμός ανάδειξης διατηρητέων κτιρίων και αρχαιολογικών χώρων, όπως τα τείχη του Κόνωνος και του αρχαιολογικού χώρου των Ηετιώνιων Πυλών».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ, Ιωάννης Κούβαρης, δήλωσε ότι «Ο ΟΛΠ Α.Ε., ο οποίος είναι ένας μεγάλος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα και ένα οικολογικό λιμάνι (ECOPORT) αναγνωρισμένο από την ESPO, με πιστοποίηση PERS από τον ανεξάρτητο φορέα Lloyd’s, έχει την υποχρέωση να αναβαθμίζει συνεχώς, μέσα από φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα, τις εγκαταστάσεις και τις λειτουργίες του με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών προκειμένου να εξοικονομεί πόρους και ενέργεια».

Η REDEX, δραστηριοποιείται πέραν της δεκαετίας στους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας, κατασκευών και εν γένει παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων. Μέσω των λύσεών της, εγγυάται τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους συντήρησης της εγκατάστασης, προσφέροντας στους πελάτες της προσαρμοσμένες κατά περίπτωση αποτελεσματικές λύσεις. Στο πελατολόγιο της εταιρίας συγκαταλέγονται κάποιες από τις πιο γνωστές βιομηχανίες της χώρας, κτίρια γραφείων, εκθεσιακά κέντρα, χώροι συνάθροισης κοινού, κ.α.