Για «χλιαρή» ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακόμα και αν η κρίση του χρέους στην Ε.Ε. παραμείνει περιορισμένη, ενώ προειδοποιεί ότι επέκταση της κρίσης χρέους θα μπορούσε να κοστίσει στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ έως δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι παρά την αντίδραση της Ε.Ε. στην κρίση -που περιλαμβάνει τη σύσταση του έκτακτου προγράμματος χρηματοδότησης συνολικού ύψους 1 τρισ. δολαρίων- μελλοντικές αναταράξεις στις αγορές δεν μπορούν να αποκλειστούν και θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

«Η ζώνη του ευρώ συνεχίζει να επηρεάζεται από την κρίση χρέους σε ορισμένα από τα μέλη της και αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο κενό μεταξύ του χρηματοοικονομικού συστήματος και των δημόσιων οικονομικών», σημειώνει ο Luc Everaert, assistant director στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ.

Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει αδύναμη σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο «κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το εγχείρημα υπέρβασης των προβλημάτων χρέους μέσω της ανάπτυξης» πρόσθεσε ο Everaert.
Το ΔΝΤ εστιάζει σε τρεις βασικές περιοχές που χρειάζονται προσοχή για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη.

– Στην αντιμετώπιση των αδυναμιών στον τραπεζικό τομέα

– Στην υλοποίηση των φιλόδοξων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής

– Στην προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας.