Σε συμφωνία ήλθαν οι γαλλικές τράπεζες με τη γαλλική κυβέρνηση για το σχέδιο εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους με νέα 30ετή ομόλογα, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Η έκδοση των νέων ομολόγων θα έχουν επιτόκια παρόμοια με εκείνα του ευρωπαϊκού προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) και θα συνδεθούν με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Καταλήξαμε ότι διευρύνοντας τη διάρκεια στα 30 χρόνια, θέτοντας τα δάνεια αυτά στο ίδιο επίπεδο με τα ευρωπαϊκά και προσθέτοντας μια πριμοδότηση με βάση την ανάπτυξη της Ελλάδας, έχουμε φτιάξει ένα σύστημα που πολλές χώρες θα μπορούσαν να το βρουν ενδιαφέρον», τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί.

Είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, πρόσθεσε ο κ. Σαρκοζί. Η ιδέα που κυκλοφορεί για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι «τρέλα», συμπλήρωσε.

«Έχουμε έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο. Είναι ένα πρώτο περίγραμμα», είπε. Παράλληλα εξήγησε ότι δουλεύει εντατικά με την υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών.

«Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει σήμερα την επιπολαιότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν θέλησαν να δουν ότι οι καταστροφές μπορούν να αποφευχθούν παίρνοντας έγκαιρα μέτρα», δήλωσε.