Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε σήμερα τις γαλλικές πρωτοβουλίες για την συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτές που προέρχονται από τη Γαλλία», δήλωσε ο Μάρτιν Κράιενμπαουμ, εκπρόσωπος του υπουργείου σε συνέντευξη Τύπου.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε νωρίτερα από το Παρίσι τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο σχετικά με την γαλλική πρόταση, την οποία επεξεργάστηκαν από κοινού το Δημόσιο Ταμείο, οι τράπεζες και οι γάλλοι ασφαλιστές και η οποία προβλέπει ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών χρεογράφων θα επανεπενδύσουν σε εθελοντική βάση το 70% των ομολόγων που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φθάσουν στην ωρίμανσή τους (rollover).

Εξ αυτών το 50% θα επανεπενδύεται σε ομόλογα διαρκείας 30 ετών. Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο μετοχών υψηλής ποιότητας «μηδενικού τοκομεριδίου» (μηδενικής απόδοσης), το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro.

Όταν ο Σαρκοζί ρωτήθηκε αν αυτές οι πληροφορίες είναι ακριβείς απάντησε: «ναι».

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, ανακοίνωσε ότι δεν έχει ούτε ως εναλλακτικό σχέδιο την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το πακέτο περικοπών από την ελληνική βουλή.

«Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα», είπε στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο κ. Ζάιμπερτ συμπλήρωσε ότι για την Ελλάδα θα είναι «ένας μακρύς, επώδυνος δρόμος», αλλά στόχος είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα για να ξαναγίνει μία αξιόπιστη και οικονομικά επιτυχημένη χώρα.