Η ελληνική κρίση χρέους είναι «η πλέον περίπλοκη υπόθεση» που έχει συναντήσει, δήλωσε ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Institute of International Finance, και ενορχηστρωτής των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την επίτευξη συμφωνίας ως προς το ελληνικό πακέτο.

«Είναι η πιο περίπλοκη κρατική κρίση χρέους που έχω συναντήσει, γιατί εμπλέκονται τόσο πολλοί παίκτες, χωρίς ενοποιημένη ευρωπαϊκή θέση, και οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είναι ασυνήθιστα σοβαρές», ανέφερε.

«Κάποια στιγμή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να σταματήσουν να ενεργούν ως Γάλλοι, Γερμανοί ή Έλληνες και να γίνουν Ευρωπαίοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλάρα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο πως είναι πεπεισμένος ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ευθυγραμμιστούν οι πολιτικοί, οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί αστέρες», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου θα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση.