Η περαιτέρω θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας, η διαχείριση της ρευστότητας της Τράπεζας και του Ομίλου, η περιστολή δαπανών, η συνέχιση της ενεργούς διαχείρισης των επισφαλειών και ενίσχυση της παρουσίας στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης αποτελούν τους πέντε βασικούς άξονες της στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας στην γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Ειδικότερα, μιλώντας αναλυτικά για τους επιμέρους στρατηγικούς στόχους της Εθνικής Τράπεζας ο κ.Ταμβακάκης είπε ότι όσον αφορά την περαιτέρω θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας θα συνεχιστεί η προσπάθεια, ολοκληρώνοντας το Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης που έχει ήδη ανακοινωθεί, με τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank, 20% όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, αλλά και αναπτύσσοντας νέες πρωτοβουλίες διαχείρισης του ενεργητικού της Τράπεζας και του Ομίλου, με στόχο την περαιτέρω απελευθέρωση κεφαλαίων. «Εξετάζουμε, ήδη, σειρά εναλλακτικών επιλογών με στόχο να προσθέσουμε 120-150 μονάδες βάσης εποπτικών κεφαλαίων με οργανικό τρόπο μέσα στο 2011. Το ποσό αυτό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, δεδομένου ότι αναλογεί περίπου στο 60% των κεφαλαίων που αντλήθηκαν με την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Αναφερόμενος στη διαχείριση της ρευστότητας της Τράπεζας και του Ομίλου με στόχο την σταδιακή απεξάρτηση από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ ο κ. Ταμβακάκης είπε ότι στην κατεύθυνση αυτή οι πρωτοβουλίες αναπτύσσονται σε πολλά επίπεδα. «Eίμαστε παρόντες διατηρώντας ή και αυξάνοντας τα μερίδιά μας στην ιδιωτική αποταμίευση στην Ελλάδα. Παράλληλα, συνεχίζεται εντατικά η προσπάθειά μας να καταστήσουμε τις θυγατρικές μας στο εξωτερικό, ιδίως αυτές στη ΝΑ Ευρώπη, απολύτως αυτόνομες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των τοπικών αγορών αλλά και την υποστήριξη των υπερεθνικών οργανισμών. Τέλος, συνεχίζουμε την απεμπλοκή από θέσεις, χαρτοφυλάκια και τοποθετήσεις που δεν είναι στον πυρήνα των εργασιών μας και δεν θίγουν σχέσεις με πελάτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο συνδυασμός αυτών των μέτρων προσδοκούμε ότι θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερής μείωσης της εξάρτησης, αντιστρέφοντας τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών».

Έμφαση έδωσε και στην προσπάθεια περιστολής δαπανών, αναφέροντας ότι θα ενταθούν το 2011. «Οι παρεμβάσεις μας είναι πιο στοχευμένες, πιο δραστικές και αγγίζουν τον ίδιο τον πυρήνα του επιχειρησιακού μοντέλου μας σε πολλούς τομείς των δραστηριοτήτων μας, ιδίως εκείνων που βρίσκονται, πλέον, σε αναντιστοιχία με τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα», πρόσθεσε.