Μάχη με το χρόνο είναι υποχρεωμένο να δώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής ανεργίας και την εξασφάλιση καταβολής των συντάξεων.

«Οι βαθιές αλλαγές που απαιτούνται πρέπει να ολοκληρωθούν στους συντομότερους δυνατούς χρόνους», σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης για τις δράσεις που πρέπει να τρέξουν στον τομέα της ευθύνης του το αμέσως επόμενο διάστημα. Αλλαγές για τις οποίες ο υπουργός δήλωσε ότι θεωρεί σημαντική τη σημασία της συνεννόησης σε όλα τα επίπεδα ειδικά με τους κοινωνικούς εταίρους με τους οποίους υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για συμφωνίες για την έξοδο από την κρίση.

«Κάθε μήνα ανελλιπώς πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλει 1,25 δισ. ευρώ στα ταμεία. Οποιαδήποτε αδυναμία του Δημοσίου να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις, σημαίνει αδυναμία των ταμείων να καταβάλουν το 47% περίπου της σύνταξης», είναι η απάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο ερώτημα κατά πόσο είναι αναγκαία η συνέχιση της δανειοδότησης από την πλευρά του μηχανισμού στήριξης που συνδέεται και με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Είναι χαρακτηριστική η δραματική προειδοποίηση του κ. Κουτρουμάνη ότι «εάν αφήσουμε το έλλειμμα των 740 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο να εξανεμίσει τα όποια αποθεματικά υπάρχουν, θα οδηγηθούμε σε μείωση κατά 50% των συντάξεων μετά το 2015».

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που συνοδεύουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ο υπουργός υπογράμμισε για την περίοδο 2012-2015 έχει τεθεί στόχος για έσοδα 6,7 δις ευρώ από τα οποία τα 3,2 δις ευρώ αφορούν αύξηση εσόδων με βασικό μέτρο τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Βασικός στόχος είναι επίσης να περιοριστεί η ανασφάλιστη εργασία από το 26% στο 16% μέχρι και το 2015.

Η προσπάθεια σε ότι αφορά τις δαπάνες εστιάζεται, είπε ο υπουργός, κυρίως στο φάρμακο και τις άλλες παροχές υγείας. Στόχος μέχρι το τέλος του 2013 η δαπάνη για το φάρμακο να έχει περιοριστεί στο 1,1% του ΑΕΠ.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις, ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι δεν υπάρχει μείωση στις κύριες συντάξεις κάτω των 1700 ευρώ αλλά υπάρχει η μείωση των επικουρικών προκειμένου οι επικουρικές συντάξεις να εξασφαλιστούν και μετά το 2015.

Υπενθύμισε ότι ο στόχος είναι το 2020 η χώρα να έχει ποσοστό αναπηρικών συντάξεων στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι διπλάσιο που έχει σήμερα.

Επιπλέον ο υπουργός επισήμανε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει οδηγήσει στη μείωση της δαπάνης για το φάρμακο με ρυθμούς 30% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο ενώ η διασταύρωση των στοιχείων οδήγησε στη μείωση της τιμής τους οριζόντια για όλα τα ταμεία μέχρι 60% και η προσπάθεια συνεχίζεται.