Σήμα στην κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη «χαλάρωση» των capital controls στις εμπορικές συναλλαγές κάνει σύσσωμος οι επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η άρση των περιορισμών επείγει καθώς αρκετές επιχειρήσεις απειλούνται με κατάρρευση εξαιτίας του ζοφερού κλίματος και της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Για τον κίνδυνο καταστροφής επιχειρήσεων και έκρηξης της ανεργίας προειδοποιεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Μάρδα και την πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη ζητά την προώθηση ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους σε προμηθευτές και πελάτες του εξωτερικού.

Οι επιχειρήσεις αυτές, σημειώνει ο κ. Μίχαλος, έχουν αθετήσει ή κινδυνεύουν να αθετήσουν τις συμφωνίες με τους προμηθευτές και τους πελάτες τους στο εξωτερικό λόγω των περιορισμών στην τραπεζική πίστη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται, ήδη εκκρεμούν τουλάχιστον 6.000 αιτήματα επιχειρήσεων για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό που αφορούν πληρωμές πρώτων υλών κι εμπορευμάτων και ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο. «Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί σήμερα, οι προμηθευτές του εξωτερικού απειλούν να προβούν σε διακοπή συναλλαγών μαζί μας λόγω αθέτησης των συμφωνιών μας, γεγονός που όπως καταλαβαίνετε θα οδηγήσει σε ένα νέο μπαράζ λουκέτων και φυσικά έκρηξης της ανεργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η πρόταση των επιμελητηρίων είναι να επιτραπεί σε όσες ελληνικές επιχειρήσεις εισάγουν συνάλλαγμα, λόγω προώθησης των προϊόντων τους σε ξένους πελάτες, να το επανεξάγουν σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, προκειμένου οι προμηθευτές τους να τους αποστείλουν πρώτες ύλες και προϊόντα. Επίσης, προτείνεται να επιτραπεί η μετατροπή συναλλάγματος σε ευρώ και μέσω διατραπεζικών συναλλαγών οι επιχειρήσεις να μπορούν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο εσωτερικό.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση αλλά και την ΕΕΤ ζητώντας να εφαρμοστεί Αυτόματος Μηχανισμός Έγκρισης Συναλλαγών Εξωστρεφών Επιχειρήσεων με ξένους προμηθευτές τους, μέσω των εμπορικών τραπεζών και να επιτρέπεται η αξιοποίηση εμβασμάτων που εισρέουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα της Endeavor Greece, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει επιχείρηση στην Ελλάδα που να μην έχει πληγεί από τα capital controls. Ειδικότερα, με βάση την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 300 επιχειρήσεων το διάστημα 13-17 Ιουλίου το 69% των επιχειρήσεων δηλώνει πως υπέστη σημαντική μείωση πωλήσεων, με το 18% αυτών να αναφέρουν πτώση μεγαλύτερη του 50%, ενώ σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν μπορεί να εισάγει πρώτες ύλες ή να αξιοποιήσει υπηρεσίες και υποδομές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την Endeavor Greece, οι επιχειρηματίες λαμβάνουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που δημιουργήθηκαν από την τραπεζική αργία: Καθυστερούν τις πληρωμές προς τους προμηθευτές τους (45%) και σε λιγότερες περιπτώσεις και τη μισθοδοσία. Για τη διευκόλυνση των συναλλαγών τους, πολλές επιχειρήσεις (46%) αξιοποιούν λογαριασμούς στο εξωτερικό για εισπράξεις και πληρωμές. Ένα μικρό ποσοστό (15%) πραγματοποιεί πωλήσεις μόνο έναντι μετρητών, ενώ 11% των εταιρειών οδηγήθηκαν σε πάγωμα της παραγωγικής διαδικασίας λόγω έλλειψεων σε πρώτες ύλες.