Εξαιρετικά αυστηρός παραμένει ο έλεγχος κεφαλαίων σε ότι έχει να κάνει με τις αναλήψεις και τις καταθέσεις στις τράπεζες.

Μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακό ότι ξαφνικά, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορεί να σηκώνει κάποιος μαζεμένα 420 ευρώ, ωστόσο στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι, αλλά μειώθηκε ουσιαστικά για χιλιάδες καταθέτες το ημερήσιο όριο ανάληψης.

Με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) δίνεται η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης των μετρητών στο τέλος κάθε εβδομάδας, δηλαδή η ανάληψη 420 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.

Η τρέχουσα εβδομάδα όμως είναι διαφορετική καθώς το δικαίωμα σωρευτικής ανάληψης αφορά 5 ημέρες (δηλαδή μπορεί θα φτάσει τα 300 ευρώ.

Μετά την Παρασκευή θα αρχίσει να «μετρά» ολόκληρη εβδομάδα, που σημαίνει ότι ένας καταθέτης μπορεί την Παρασκευή 31 Ιουλίου να πραγματοποιήσει ανάληψη 420 ευρώ.

Αν κάποιος χρειαστεί μετρητά, την Τρίτη θα μπορεί να προχωρήσει στην ανάληψη 240 ευρώ ευρώ από 60 ευρώ για τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη και εν συνεχεία να προχωρήσει σε αναλήψεις τις επόμενες ημέρες μέχρι να φτάσει το εβδομαδιαίο όριο των 420 ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 420 ευρώ ισχύει μόνο σε εβδομαδιαία βάση και δεν μεταφέρεται. Δηλαδή, δεν μπορεί ένας καταθέτης έπειτα από 14 ημέρες να προχωρήσει στην ανάληψη 840 ευρώ.

Επίσης το όριο των 60 ευρώ την ημέρα δεν εφαρμόζεται πλέον ανά κάρτα, αλλά ανά καταθέτη και από τράπεζα. Δηλαδή όποιος έχει δύο λογαριασμούς και δύο κάρτες σε μία τράπεζα δεν μπορεί να σηκώνει 120 ευρώ την ημέρα ή 840 ευρώ στην εβδομάδα. Μπορεί να σηκώσει χρήματα έως 420 ευρώ την εβδομάδα και τέλος.

Πλέον δεν μπορεί κανείς να κάνει αναλήψεις μετρητών με πιστωτική κάρτα, ενώ η ΠΝΠ απαγορεύει την πρόωρη, μερική ή πλήρη λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων.