Έκτακτο σχέδιο επάρκειας σε καύσιμα για περίοδο εννέα μηνών σε περίπτωση ρήξης και Grexit «βλέπει» η εφημερίδα τα Νέα. Το σενάριο το οποίο φέρνει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα, επικαλούμενη ωστόσο πηγές των Ελληνικών Πετρελαίων, έρχεται σε συνέχεια των σεναρίων για capital control, ενδεχόμενη ασυμφωνία με τους πιστωτές και ατύχημα που θα οδηγούσε τη χώρα εκτός νομισματικής ένωσης.

Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης στις διαπραγματεύσεις, αποτελεί η εντολή του υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στα διυλιστήρια να εκπονήσουν ειδικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, ώστε να είναι προετοιμασμένα για τον ασφαλή εφοδιασμό της χώρας σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη.

Το πλάνο των Ελληνικών Πετρελαίων σύμφωνα με τα Νέα κλιμακώνεται σε τρία στάδια. Σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας διάρκειας τριών μηνών.

Σε δεύτερη φάση τα διυλιστήρια θα διοχετεύσουν στην αγορά ποσότητες από μελλοντικά συμβόλαια πετρελαίου, διάρκειας άλλων τριών μηνών, ενώ σε τρίτη φάση τα ΕΛΠΕ θα αγοράσουν αργό και θα αποπληρώνουν τους προμηθευτές τους όχι σε χρήμα αλλά σε ισοδύναμης αξίας προϊόντα τα οποία θα διυλίζουν τα ίδια.

Το πλάνο, που βασίζεται σε ανώνυμες πληροφορίες, προβλέπει ότι η χώρα θα έχει σίγουρα καύσιμα καταρχήν για έξι μήνες και εφόσον τα πράγματα χειροτερέψουν για τουλάχιστον ακόμα τρεις μήνες.

Ανεξάρτητα πάντως από τον επιχειρηματικό σχεδιασμό των ΕΛΠΕ, το κράτος έχει πάντα στα χέρια του έναν ειδικό νόμο με σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση κρίσεων εφοδιασμού, που περιλαμβάνει συγκεκριμένους περιορισμούς ως προς την κυκλοφορία οχημάτων και κατανάλωσης καυσίμων για την εξοικονόμηση ενέργειας.