«Είναι πραγματικά λάθος να παρουσιάζει κανείς την Κομισιόν ως αυτή που επιχειρεί να επιβάλει λιτότητα στην Ελλάδα. Είναι τελείως λάθος», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, όταν ερωτήθηκε για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι οι θεσμοί έχουν ήδη δεχτεί τεράστια μείωση των προβλέψεων για πρωτογενή πλεονάσματα στο 1% από το 3%.

Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί έχουν δείξει «πολύ μεγάλη ευελιξία, γιατί θέλουμε να αφήσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εφαρμόσει μέτρα κοινωνικά, ανθρωπιστικά και οικονομικά για το μέλλον της».

Ο Πιερ Μοσκοβισί διέψευσε ότι η Κομισιόν ζητά βάναυσες περικοπές στις συντάξεις. Θέλουμε, είπε, πάνω απ’ όλα να προστατεύσουμε αυτούς που παίρνουν μικρές συντάξεις, αλλά τόνισε ότι «το (ελληνικό) ασφαλιστικό σύστημα που είναι ένα από τα πιο ακριβά της Ευρώπης θα πρέπει να γίνει βιώσιμο».

Στη συνέχεια είπε ότι δεν προτάθηκαν μέτρα για τον ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν περισσότερο τα λαϊκά στρώματα.

Και πρόσθεσε: «Ο κ. Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν έκανε προσωπικά στον πρωθυπουργό Τσίπρα προτάσεις για να αποφύγει την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα ή σε άλλους τομείς» και δήλωσε ότι «περιμένουμε ακόμα την απάντηση…».

Στη συνέντευξή Τύπο με τον Βλάντις Ντομπρόφσκις για τη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι «το ιδανικό σενάριο είναι η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ».

Ο Κ. Ντρομπρόφσκις, από την πλευρά του, είπε ότι η Κομισιόν δουλεύει πολύ σκληρά για την επίτευξη συμφωνίας και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να μιλήσει με την Ελλάδα για εναλλακτικά μέτρα, αν τα προτείνει η ελληνική πλευρά.
Αφήνοντας αιχμές για την Αθήνα, είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι σημαντικό η ελληνική πλευρά να μη λέει μόνο τι δε θα κάνει, αλλά και τι θέλει να κάνει».