Η απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της εκταμίευσης της δόσης, είναι πολιτική. Αυτό υπογράμμισε πριν από λίγο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

«Οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν για την Ελλάδα και όχι οι Κεντρικοί τραπεζίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο θεωρεί ότι στην παρούσα φάση η ευθύνη για τις περαιτέρω ενέργειες βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση, «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν σε μία «ισχυρή και συνολική» συμφωνία για το καλό όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Για το θέμα του ELA ο κ. Ντράκγι ανέφερε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση αποτελεί η φερεγγυότητα των τραπεζών, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις (collaterals). Όπως ανέφερε ωστόσο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ έχει φθάσει τα 118 δισ. ευρω, ποσό που αντιστοιχεί στο 66% του ΑΕΠ της Ελλάδος, και είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Υποστήριξε ωστόσο ότι η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας. Επανέλαβε δε ότι για τον λόγο αυτό η ΕΚΤ έχει θέσει το πλαφόν στην έκδοση εντόκων γραμματίων και διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το πλαφόν αυτό, όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολογηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς και αποφασιστεί η αποδέσμευση της δόσης.