Η ύφεση έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα στην αγορά κατοικίας καθώς αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που αγοράζουν με μετρητά. Αν μάλιστα κοπούν οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τους τόκους των στεγαστικών δανείων, το ποσοστό τους στο σύνολο των μεταβιβάσεων θα πολλαπλασιαστεί. Μία τέτοια προοπτική, θα καταστήσει εκείνους που μπορούν να κόψουν μία επιταγή και να αγοράσουν ένα ακίνητο κυρίαρχους του παιχνιδιού. Ποιος είναι ο παράγοντας εκείνος που επηρεάζει τις αγορές ακινήτων με μετρητά;

Η αύξηση στην χρήση ρευστού οφείλεται κυρίως στο συνδυασμό της πτώσης των τιμών, της πιο περίπλοκης χρηματοδότησης και στις αυστηρότερες προδιαγραφές παροχής δανείου από τις τράπεζες. Σημαντικός παράγων όμως είναι ότι η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί πωλητές τους κάνει πιο ευάλωτους στην εικόνα του ρευστού. Παρόλα αυτά το ερώτημα παραμένει: είναι μία καλή ιδέα να αγοράζει σήμερα κανείς με ρευστό;

Πλεονεκτήματα

1. Ταχύτητα

Με τη μείωση των τραπεζικών δανείων αλλά και –κυρίως- με την αβεβαιότητα της έγκρισης του δανείου η χρήση μετρητών επιταχύνει όχι μόνο την διαδικασία αλλά και τις διαπραγματεύσεις. Ο πωλητής γνωρίζοντας ότι θα εισπράξει το τίμημα άμεσα είναι διατεθειμένος-στις περισσότερες περιπτώσεις- να υποχωρήσει από τις αρχικές απαιτήσεις του και έτσι να συμφωνήσει σε μία χαμηλότερη τιμή.

2. Δεν πληρώνετε τόκους

Για τους περισσότερους από εμάς, το κόστος εξυπηρέτησης ενός στεγαστικού δανείου είναι ένας βραχνάς. Φανταστείτε το ενδεχόμενο τα χρήματα αυτά να πήγαιναν σε μία άλλα επένδυση με καλύτερη απόδοση.

3. Αίσθημα ασφάλειας

Εάν χάσετε τη δουλειά σας  δεν θα χάσετε και το σπίτι σας. Με 750.000 ανέργους και με την κυβέρνηση να μιλά για απολύσεις ακόμα και στο δημόσιο, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την θέση του. Η σιγουριά της στέγης είναι ένα σημαντικό αβαντάζ.

4. Διαθέσιμο Κεφάλαιο
Σε οικονομικά δύσκολες στιγμές μπορείτε να ρευστοποιήστε και να αποκτήσετε ένα κεφάλαιο

5. Λιγότερες Ανησυχίες για τις Διακυμάνσεις της αγοράς επιτοκίων

Ανεβαίνει η ισοτιμία του ελβετικού, η ΕΚΤ ανεβάζει το επιτόκια της, το euribor έφτασε στα ύψη. Αυτές οι έννοιες δεν υπάρχουν για όσους αγοράζουν μετρητοίς.

6.Μικρότερο τελικό κόστος
Δεν θα πληρώσετε, λόγω τόκων, δύο φορές το ακίνητο.

Μειονεκτήματα

1. Απώλεια της ρευστότητας.
Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς η ρευστότητα είναι το παν αφού οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται. Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση του ρευστού δίνει ασφάλεια.

2. Η έλλειψη μόχλευσης.

Με απλά λόγια δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που –σίγουρα-θα προκύψουν με το κόστος δανεισμού.

3. Εφορία
Εκεί υπάρχει μόνο μία λέξη: ΕΦΟΡΙΑ

Τελικά συμφέρει η αγορά με ρευστό; Η απάντηση είναι μόνο αν έχετε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης και έχετε υπολογίσει και παράγοντες όπως το «πόθεν έσχες» και τις άλλες επιβαρύνσεις που συνεπάγεται η αγορά.

Πηγή: Realestatenews.gr