Επενδύσεις άνω των 200 δισ. δολαρίων στην ενέργεια στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένονται ως το 2020, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης(ΙΕΝΕ) που παρουσιάστηκε απόψε. Τη μερίδα του λέοντος (110 – 120 δισ.) σύμφωνα με τη μελέτη θα καλύψουν οι επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια (νέες μονάδες παραγωγής, δίκτυα, ανανεώσιμες πηγές, ορυχεία) καθώς οι πρόσθετες ανάγκες την επόμενη δεκαετία στην περιοχή εκτιμώνται σε 130 – 140 γιγαβάτ.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι προοπτικές για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στο σύνολο των χωρών της περιοχής είναι θετικές για την επόμενη δεκαετία, ιδίως στις μεγάλες χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα).

Εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια υπάρχουν προοπτικές για σημαντικές επενδύσεις και σε όλους τους κλάδους. Ειδικότερα:

-Στο φυσικό αέριο (νέοι αγωγοί, μονάδες υγροποιημένου αερίου) οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 30 δισ. δολάρια και θα κατευθυνθούν κυρίως στην Κύπρο (λόγω της πρόσφατης ανακάλυψης κοιτασμάτων) και στα Δυτικά Βαλκάνια όπου οι υποδομές κατασκευάζονται από την αρχή.

-Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι αγωγοί που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην περιοχή, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία και την Κασπία προς την Ευρώπη. Στα έργα αυτά αναμένονται επενδύσεις 20 δισ. δολαρίων.

-Σημαντικό ενδιαφέρον και επιχειρηματικές κινήσεις καταγράφονται ήδη στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Όπως επισημαίνεται ήδη γίνονται ή προετοιμάζονται έρευνες σε Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Κύπρο ενώ σύντομα ακολουθεί η Ελλάδα. Οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα εκτιμώνται σε 20 δισ. δολάρια.

-Τέλος, στον τομέα της διύλισης που περιλαμβάνει επέκταση – αναβάθμιση διυλιστηρίων, κατασκευή αγωγών και αποθηκευτικών χώρων οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 15 δισ. δολάρια.