«Όσοι ατενίζουν το μέλλον μυωπικά συνήθως βλέπουν τα γεγονότα να τους ξεπερνούν», δηλώνει ο Γιώργος Προβόπουλος στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής». Είναι σαφές ότι η φράση αυτή δεν απευθύνεται μόνο στις τράπεζες αλλά σε όλες τις πολιτικές, συνδικαλιστικές και επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου.

Δεκαπέντε ημέρες πριν από την ομιλία του στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζα της Ελλάδος, που είναι προγραμματισμένη για τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου, ο διοικητής σημαίνει συναγερμό καθώς ζητεί με πρωτοφανή έμφαση «ισχυρή επανεκκίνηση της προσπάθειας» και «νέα, πιο αποφασιστική ώθηση των μεταρρυθμίσεων». Δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής σε ένα παρελθόν ανάπτυξης μέσα από τον δημόσιο τομέα».

Ο Προβόπουλος εξηγεί ότι «οι εγχώριοι πόροι που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη είναι ασφυκτικά περιορισμένοι» και υποδεικνύει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ως τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή για την υπέρβαση της κρίσης.

Υπερασπίζεται το μνημόνιο και ζητεί «περισσότερη τόλμη, ταχύτητα και αποφασιστικότητα».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες επαναλαμβάνει ότι η συνένωση δυνάμεων είναι «αναπόφευκτη», φροντίζοντας ταυτόχρονα να προσθέσει με νόημα ότι «τα δεδομένα έχουν άρδην αλλάξει».