Τον Ιανουάριο του 2011 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε σημαντικά κατά 807 εκατ. ευρώ ή 22,5% έναντι του Ιανουαρίου του 2010 και διαμορφώθηκε σε 2.786 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε σημαντικό πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών σημείωσε μικρή άνοδο. Αντίθετα, αυξήθηκαν τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 185 εκατ. ευρώ οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 598 εκατ. ευρώ ή 56%. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν κατά 36 εκατ. ευρώ. Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων μειώθηκε κατά 377 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η δαπάνη για εισαγωγές μειώθηκε κατά 264 εκατ. ευρώ ή 10,9%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 112,9 εκατ. ευρώ ή 14,1%.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 44,4 εκατ. ευρώ οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών κυρίως για λοιπές υπηρεσίες και δευτερευόντως για ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών περιορίστηκαν κατά 37 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από την παροχή υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ναυτιλιακές μεταφορές αυξήθηκαν οριακά.

Η μικρή αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 8 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως την αύξηση των καθαρών πληρωμών για αμοιβές και μισθούς. Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων, που ήταν ελλειμματικό τον Ιανουάριο του 2010, παρουσίασε σημαντικό πλεόνασμα ύψους 689 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης, οι οποίες αφορούν άμεσες ενισχύσεις και επιδοτήσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι, λόγω της ταχείας διεκπεραίωσης των σχετικών διαδικασιών, το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους έχει ήδη εισρεύσει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που αφορούν τις τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης για ολόκληρο το 2011.

Η ΤτΕ υπενθυμίζει ότι οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.