Μπορεί η οικονομική κρίση να έφερε καθίζηση στον κλάδο της οικοδομής και των κατασκευών, αλλά οι τρεις διεθνείς εκθέσεις της Helexpo AE για τη δόμηση και την ενέργεια διατηρούν τη δυναμική τους και το 2011, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Πάρι Μαυρίδη.

Από τις 17 μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου, η Helexpo προσφέρει λύση… τρία σε ένα, στους επιχειρηματίες του κλάδου που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να χτίσουν σπίτι ή να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους. Κι αυτό, γιατί -σύμφωνα με τον κ.Μαυρίδη- συγκεντρώνει σε έναν χώρο, στη Θεσσαλονίκη, ό,τι έχει σχέση με δόμηση, κατασκευές, εξοπλισμούς και ενεργειακά συστήματα, με έμφαση σε τρέχοντα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον».

Αναλυτικότερα, στο συγκεκριμένο διάστημα, πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη η 28η διεθνής έκθεση δομικών υλικών, μονωτικών, κουφωμάτων, ειδών υγιεινής μπάνιου INFACOMA, η 35η MARMIN STONE (πετρώματα-ορυκτά-μάρμαρα-μηχανήματα και εξοπλισμός) και η 3η ENERGY TECH (ανανεώσιμες και συμβατικές πηγές ενέργειας και σχετικές τεχνολογίες). Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών εκθέσεων είναι πως προτάσσουν, μέσα από τα εκθέματα και τις εκδηλώσεις τους, τις ιδέες της οικολογίας, της αειφορίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Κι αν κρίση επηρέασε τα ποσοτικά μεγέθη των τριών διεθνών εκθέσεων (με τα «καθαρά» τετραγωνικά, που έχουν ενοικιαστεί, να είναι μειωμένα κατά 29% για την Infacoma και 19% για την Εnergy Tech και μόνο οριακά αυξημένα, κατά 0,5%, για τη Marmin), αλλά δεν είχε αντίκτυπο στην ποιότητα των συμμετοχών. Σύμφωνα με τον κ.Μαυρίδη, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου της δόμησης και της κατασκευής, αλλά και βιομηχανίες διέλασης αλουμινίου, μετέχουν στην Infacoma, πολλές μάλιστα επανακάμπτοντας μετά από απουσία χρόνων από τη διοργάνωση.

Το σύνολο των εκθετών της φετινής INFACOMA, η οποία περιλαμβάνει ειδικά αφιερώματα στο αλουμίνιο και τις εφαρμογές του στην οικολογική δόμηση, αλλά και στα ενεργειακά/συμβατικά τζάκια, φτάνει τους 397, από τους οποίους 215 είναι Έλληνες και 182 ξένοι, είτε άμεσοι, είτε έμμεσοι. Όσον αφορά στην MARMIN STONE, οι εκθέτες είναι 61, από τους οποίους 23 Έλληνες και 38 ξένοι, ενώ στην 3η ENERGY TECH, που διοργανώνεται, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετέχουν 211 εκθέτες (105 από την Ελλάδα και 106 από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από 22 χώρες).

«Για να γίνει κατανοητή η δυναμική της ENERGY TECH αναφέρω πως συμμετέχουν 50 εταιρείες με αντικείμενο την εγκατάσταση φωτοβολταικών για οικιακή χρήση, για βιομηχανίες ή για επένδυση, καθώς και 15 επιχειρήσεις παραγωγής ή εμπορίας pellet (στερεό καύσιμο) και αντίστοιχου εξοπλισμού. Μάλιστα πολλές απ’ αυτές τις εταιρίες είναι η πρώτη φορά, που λαμβάνουν μέρος ως εκθέτες», επεσήμανε ο κ. Μαυρίδης, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν προσκληθεί τουλάχιστον 65-70 ξένοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες (hosted buyers), που ενδιαφέρονται και για τις τρεις εκθέσεις.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις των τριών εκθέσεων περιλαμβάνονται: ημερίδα Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης, διημερίδα για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων και ενημερωτική εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network και για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ENVISMART.