Μείωση των μισθωμάτων για τους χώρους που νοικιάζουν εντός της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών ζητά με επιστολή της από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οπωρολαχανεμπόρων.

Η ομοσπονδία στην επιστολή της σημειώνει ότι εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας οι επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με συνεχή μείωση του κύκλου εργασιών που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα τους.

Η πτώση της αγοραστικής δύναμης των πελατών τους όπως περιγράφουν στην επιστολή, «έχει οδηγήσει σε ελαχιστοποίηση του μεικτού ποσοστού κέρδους, η διάρκεια αποπληρωμής των πιστώσεων από τους πελάτες διαρκεί πλέον των 6 μηνών, ενώ οι επισφαλείς απαιτήσεις καθημερινά αυξάνονται».

Στην παρούσα συγκυρία λοιπόν όπως αναφέρουν, θεωρούν επιβεβλημένο να υπάρξει μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεών τους και με βάση τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, που εκτιμά ότι το κόστος των ενοικίων αποτελεί τουλάχιστον το 30% του συνολικού λειτουργικού κόστους μιας επιχείρησης ζητούν από τον υπουργό να προχωρήσει σε μείωση του μισθώματος των καταστημάτων του κλάδου κατά 30% σε σχέση με την τιμή που πλήρωναν οι επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο του 2010. Επιπλέον δε το μίσθωμα που θα διαμορφωθεί μετά από αυτή τη μείωση να παραμείνει σταθερό για μία τριετία.

Για να υποστηρίξουν τη θέση τους αναφέρουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο, επεδίωξε και πέτυχε τη μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλει σε ιδιώτες κατά ποσοστό 20% ενώ ένα παράδειγμα ακόμη αποτελεί ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης που με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου στις 13 Σεπτεμβρίου 2010 αποφάσισε τη μείωση του μισθώματος των καταστημάτων της Δημοτικής Λαχαναγοράς Ηρακλείου κατά ποσοστό 20%.