Συναγερμός έχει σημάνει στην ΑΑΔΕ μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας. Ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή για εσωτερικό έλεγχο επί της διαδικασίας επιστροφών φόρων, αλλά και χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί τόσο στις ΔΟΥ, δειγματοληπτικά, από όλη την Ελλάδα, σε πρώτη φάση, όσο και στο κεντρικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο έλεγχος από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ στην ΔΟΥ Χαλκίδας, μέσω της εξέτασης και ανάλυσης όλων των αρχείων, δεδομένης και της εντολής του κ. Πιτσιλή για έλεγχο σε βάθος πενταετίας. Υπενθυμίζεται ότι οι υποθέσεις ελέγχου μεταφέρονται από την ΔΟΥ Χαλκίδας, στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, και οι ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας εντάσσονται στα ΕΛΚΕ Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης Εφορίας.

Εφορία

Έλεγχοι σε επιστροφές φόρου

Με τους ελέγχους στις διαδικασίες επιστροφών φόρου και φορολογικής ενημερότητας, στόχος της ΑΑΔΕ είναι ο εντοπισμός τυχόν περιπτώσεων υπόγειων συναλλαγών μεταξύ των φορολογικών αρχών και των φορολογούμενων και παραβίασης των κριτηρίων και των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος.

Από ειδικά τεστ θα περάσει και η λειτουργία του κεντρικού συστήματος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παράθυρα και κενά που αφήνουν περιθώρια «επιλεκτικών» παρεμβάσεων.

Σημειώνεται ότι με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ φέτος θα διενεργηθούν 4.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις επιστροφές φόρου, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί μετά την υπόθεση των εκβιασμών από υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ Χαλκίδας.

Το 2024 η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να επιστρέψει φόρους ύψους 6,588 δισ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Στο μέτωπο του ΦΠΑ στόχος είναι η επίσπευση των διαδικασιών με διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95% μέσω αυτοματοποιημένης αξιολόγησης σε περιοδική βάση και κατάρτισης “Χρυσής Λίστας” δικαιούχων στην οποία εντάσσονται επιχειρήσεις χωρίς φορολογικά παραπτώματα και ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.

Όσον αφορά στις επιστροφές φόρου εισοδήματος τα τελευταία στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό οι οποίοι δεν έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα χρήματα που δικαιούνται και μάλιστα σε λιγότερο από μια εβδομάδα από την ημέρα που υπέβαλαν τη δήλωση τους. Την ίδια ώρα για περίπου 1 στους 4 φορολογούμενους με επιστροφή φόρου ΑΑΔΕ προχώρησε στον συμψηφισμό του ποσού με την οφειλή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή με άλλες φορολογικές οφειλές.

Ειδικότερα η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιστρέψει 20,3 εκατ. ευρώ σε 94.209 φορολογούμενους χωρίς χρέη. Για άλλους 32.654 φορολογούμενους έγιναν κεντρικοί συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου με το συνολικό ποσό να φθάνει σε 9,03 εκατ. ευρώ . Μόνο για 38 φορολογούμενους οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου έγιναν από τις Δ.Ο.Υ. οι οποίες επέστρεψαν συνολικά το ποσό των 24.182 ευρώ. Συνολικά μέχρι στιγμής η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 29,32 εκατ. ευρώ σε 126.901 φορολογούμενους ή στο 90,69% των φορολογούμενων που έχουν υποβάλει δήλωση με βάση την οποία προέκυψε εκκαθαριστικό σημείωμα.