«Στόχους ρευστότητας» θα συμπεριλαμβάνουν οι νέες -σκληρότερες- δοκιμασίες αντοχών στις οποίες θα υποβληθούν 91 τράπεζες στην E.E., περί τα τέλη Μαΐου, αποφάσισε το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών (Ecofin), σύμφωνα με πηγές πλησίον της προεδρείς της ΕΕ, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι δοκιμασίες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται το τρίτο τρίμηνο του έτους, θα διεξαχθούν βάσει αυστηρότερης μεθοδολογίας, η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνει μόνον τους λογαριασμούς συναλλαγών των τραπεζών αλλά και λογαριασμούς τραπεζικών εργασιών καθώς και επιπρόσθετες δοκιμασίες επάρκειας κεφαλαίων (core tier 1), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Το μήνυμα είναι ότι αυτά τα τέστ θα είναι πολύ αυστηρότερα και άρα περισσότερα αξιόπιστα», σύμφωνα με την ίδια κοινοτική πηγή.

Τα ακριβή κριτήρια βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι παραπάνω δοκιμασίες αναμένεται να έχουν γίνει γνωστά έως το Μάρτιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό των δοκιμασιών αυτών, αναμένει περισσότερες τράπεζες να αποτύχουν, εξαιτίας του κριτηρίου περί ρευστότητας, έναντι των περυσινών τέστ στα οποία απέτυχαν μόνον πέντε πιστωτικά ιδρύματα.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να διενεργήσει παράλληλα τέστ σε τράπεζες της Βρετανίας, της Σουηδίας και του Λουξεμβούργου.