Την ευκαιρία να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους τα οποία μπορεί και να «φούσκωσαν» το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ έχουν από σήμερα (15/4) οι φορολογούμενοι. Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή αρχικών/τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ έτους 2024 άνοιξε στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του. Οπότε, όποια λάθη εντόπισε στον λογαριασμό που έλαβε τον προηγούμενο μήνα, μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9. Μετά θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Ακίνητα

Φέτος ο φόρος ακινήτων μπορεί να εξοφληθεί:

 • εφάπαξ
 • σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024
 • σε έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση
 • σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Άμεση επιστροφή φόρου με εφάπαξ πληρωμή ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούμενοι που έχουν εκκρεμείς επιστροφές φόρου και δεν θέλουν να συμψηφιστεί το ποσό της επιστροφής που δικαιούνται με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφλήσουν το φετινό λογαριασμό του φόρου ακινήτων έως την Παρασκευή 19 Απριλίου. Μετά τις 19/4 η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε κεντρικούς συμψηφισμούς εκκρεμών επιστροφών φόρου με το φετινό ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, όσοι θέλουν να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους, θα πρέπει να εξοφλήσουν το φετινό φόρο ακινήτων έως:

 • 18 Απριλίου 2024 για πληρωμή μέσω web banking ή
 • 19 Απριλίου 2024 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.
Ευρώ

Διορθώσεις στο Ε9 σε 10 βήματα

Για τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους στο Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής 10 βήματα:

 1. Επιλέγουν το έτος που θέλουν να υποβάλουν Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέγουν τη δημιουργία δήλωσης Ε9 και προχωρούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής τους κατάστασης.
 2. Μπορούν να εισάγουν ή να μεταβάλλουν ή να διαγράψουν το ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
 3. Εάν εισάγουν ακίνητο, συμπληρώνουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης προβαίνουν σε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
 4. Εάν μεταβάλλουν ακίνητο, τροποποιούν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία
 5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράψουν τον αριθμό παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
 6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξουν θα πρέπει να συμπληρώσουν υποχρεωτικά τα πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
 7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
 8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνουν αποθηκεύεται προσωρινά.
 9. Όταν ολοκληρώσουν τις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης, ελέγχουν το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
 10. Επιλέγουν οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εφόσον επιθυμούν μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Τα λάθη

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι στο Ε9 αφορούν:

 • Την επιφάνεια, την ηλικία και τον όροφο του ακινήτου.
 • Την απόσταση του αγροτεμαχίου από τη θάλασσα.
 • Τα ημιτελή κτίσματα τα οποία αν δεν δηλωθούν ως ημιτελή δεν εφαρμόζεται η έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ.