Γενναίο «μαχαίρι» στα κόστη λειτουργίας τους προβλέπουν για φέτος τα budgets των τραπεζών, ενώ προωθούνται “σκληρά” προγράμματα… δίαιτας σε θυγατρικές στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα σε αυτές που την περυσινή χρονιά εμφάνισαν ζημίες.

“Άμεση προτεραιότητα για φέτος αποτελεί η μείωση σε όλες τις γραμμές των εξόδων λειτουργίας, προκειμένου να συνεχιστεί η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η κρίση”, αναφέρει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, σημειώνοντας ότι τα νούμερα “θα εκπλήξουν ευχάριστα την αγορά”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα budgets των τραπεζών προβλέπουν μείωση στα λειτουργικά κόστη το 2011 της τάξεως του 2% – 3%, η οποία θα είναι μεγαλύτερη εφόσον η κυβέρνηση προωθήσει ρύθμιση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ήδη στο 9μηνο της τρέχουσας χρήσης η Eurobank πέτυχε να μειώσει τις λειτουργικές της δαπάνες κατά 3,1% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα ο δείκτης κόστους εσόδων να βελτιωθεί στο 47,6%, στις 30/9/2010, έναντι 48,3% στις 30/9/2009.

Ακολούθησε η Alpha Bank με μαχαίρι στις λειτουργικές δαπάνες κατά 1,8%, ενώ στην Πειραιώς το λειτουργικό κόστος σταθεροποιήθηκε στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα του 2009 το 9μηνο, για το σύνολο όμως της χρήσης από τη διοίκησή της εκτιμάται ότι θα μειωθεί.

Η καλύτερη επίδοση της Eurobank στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών οφείλεται στα υψηλά μπόνους που έδινε η τράπεζα σε όλα τα επίπεδα του προσωπικού για επίτευξη στόχων πωλήσεων, τα οποία μειώθηκαν εκ του αποτελέσματος, λόγω της άρδην αλλαγής περιβάλλοντος που επέφερε η κρίση.

Για τη φετινή χρονιά η Πειραιώς στοχεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη μείωση των εξόδων κατά 2,5% – 3%, χάρη και στη συνεισφορά του προγράμματος Sabbatical, στο οποίο θα συμμετάσχουν πάνω από 180 εργαζόμενοι. Το ετήσιο όφελος από το πρόγραμμα ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο όμιλος Πειραιώς ακολουθεί πολιτική μη αναπλήρωσης, με νέες προσλήψεις, εργαζομένων, που συνταξιοδοτούνται ή αποχωρούν, κάλυψης κενών θέσεων με εσωτερικές μεταθέσεις, ενώ προχωρά σε αναθεώρηση και βελτίωση των διαδικασιών αναθέσεων και προμηθειών, σε συγκέντρωση δραστηριοτήτων σε κοινά τμήματα και στην απλοποίηση των λειτουργιών του.

Αντίστοιχη μείωση στα κόστη προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα budgets της Εθνικής και της EFG Eurobank. H Εθνική σε σειρά εν Ελλάδι θυγατρικών της προχωρά σε σημαντικές περικοπές κόστους, μειώνοντας το προσωπικό ή επιβάλλοντας μεταστροφή σε κερδοφόρες εργασίες (Εθνική Ασφαλιστική).

Απολύσεις συμβασιούχων και αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς

Η EFG Eurobank δεν ανανεώνει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν, μειώνοντας το προσωπικό της στην τράπεζα, ενώ η Alpha Bank πρότεινε, σε συμφωνία με τον σύλλογο εργαζομένων, αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς κατηγορίας απασχολουμένων της.

Ειδικότερα, η Alpha Bank προτίθεται να συστήσει, σε συνεργασία με την AXA, ομαδικό αποταμιευτικό πρόγραμμα. Σε αυτό μπορούν να υπαχθούν όσοι εκ των εργαζομένων της έχουν προσληφθεί από την 1η/1/1993 έως τις 31/12/2004 και είναι σήμερα ασφαλισμένοι για πρόνοια στο ΤΑΠ καθώς και όσοι προσελήφθησαν από την 1η/1/2005 έως σήμερα και υπάγονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Προϋπόθεση για υπαγωγή στο ομαδικό συμβόλαιο είναι η διαγραφή των εργαζομένων από το ΤΑΠ και ΙΚΑ-ΤΕΑΜ για την πρόνοια. Δηλαδή, η Alpha Bank συστήνει δικό της επικουρικό ταμείο μέσω ομαδικού προγράμματος, με στόχο να μειώσει τα κόστη εισφορών αλλά και να αξιοποιήσει τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές.

Λουκέτο σε υποκαταστήματα και προγράμματα εθελουσίας

Στον αντίποδα, το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν προγράμματα εθελουσίας εξόδου βάζουν ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η Citibank ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κλείνει με διαδικασίες-εξπρές 31 από τα 72 υποκαταστήματα που διατηρεί στην Ελλάδα (28 στην Αθήνα, 2 στη Θεσ/νίκη και 1 στα Γιάννενα) και για όσους εργαζομένους δεν απορροφηθούν σε άλλα καταστήματα ή σε διοικητικές θέσεις θα “τρέξει” πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Η Citibank είχε προχωρήσει και πέρυσι σε κλείσιμο περίπου 20 καταστημάτων. Της Citibank είχε προηγηθεί η κυπριακή Ελληνική Τράπεζα, η οποία μείωσε κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης τον αριθμό των καταστημάτων της στην Ελλάδα και έτρεξε επίσης πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Πηγή: euro2day.gr