Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και φορείς φέρνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανότητας για την Κυβερνοασφάλεια (ECCC) με έδρα το Βουκουρέστι. Το ECCC, θα αναπτύξει και θα εφαρμόσει, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τη βιομηχανία και την τεχνολογική κοινότητα της κυβερνοασφάλειας, ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για την ανάπτυξη της τεχνολογίας σε τομείς δημόσιου ενδιαφέροντος και κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω κοινών επενδύσεων σε στρατηγικά έργα κυβερνοασφάλειας.

Κέντρα συντονισμού

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανότητας για την Κυβερνοασφάλεια θα συνεργαστεί για τον σκοπό αυτό με τα Εθνικά Κέντρα Συντονισμού (National Coordination Centres -NCC) κάθε χώρας, ώστε να αποτελέσουν το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη στήριξη της καινοτομίας και της βιομηχανικής πολιτικής στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Όσον αφορά στο Ελληνικό Εθνικό Κέντρο Συντονισμού είναι η «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας», η οποία υπάγεται στο Yπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Χρηματοδοτικά προγράμματα

Το Κέντρο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων κυβερνοασφάλειας των προγραμμάτων «Ψηφιακή Ευρώπη/Digital Europe» και «Horizon Europe».

Συγκεκριμένα, τα έργα που δρομολογούνται είναι:

  • Ειδικός Στόχος 3 – Κυβερνοασφάλεια και εμπιστοσύνη,
  • Πυλώνας 2– Παγκόσμιες Προκλήσεις και Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Ανταγωνιστικότητα,
  • Cluster -Πολιτική ασφάλεια για την κοινωνία, ενότητα 3.1.3. Κυβερνοασφάλεια.

Ευρωπαϊκή στρατηγική

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί την πρώτη φάση της δημιουργίας μιας διασυνοριακής υποδομής ευρωπαϊκών κέντρων επιχειρήσεων ασφαλείας/European Security Operations Centres (SOC), που θα τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και άλλες τεχνολογίες αιχμής. Το ECCC ιδρύθηκε με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/887. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ρουμανία κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει αυτόν τον ευρωπαϊκό θεσμό μετά την ψηφοφορία στην COREPER (Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των Κυβερνήσεων των κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση), με το Βουκουρέστι να ορίζεται ως η έδρα του.

LINKS

Αναλυτικές πληροφορίες για τη λειτουργία του Κέντρου μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του εδώ.

Επίσης, πληροφορίες χρηματοδότησης μέσω του Digital Europe Programme/DEP και του πρόγραμματος Horizon Europe/HE, είναι διαθέσιμες εδώ. Παράλληλα, όσον αφορά τις Προκηρύξεις Διαγωνισμών (και) για τον τομέα της Κυβερνοασφάλειας ο σχετικός ευρωπαϊκός σύνδεσμος -Funding & tender opportunities Single Electronic Data Interchange Area (SEDIA) βρίσκεται εδώ.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ, για να εγγραφείτε.