Οι τελευταίες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ προς τη Μόσχα για το ρωσικό πετρέλαιο, έχουν επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας, αφού η Άγκυρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Συγκεκριμένα, το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος τον Δεκέμβριο δεν στόχευε ρητά τον τομέα της ενέργειας, αλλά έκανε πιο πολύπλοκες ορισμένες τουρκικές πληρωμές για το ρωσικό αργό όπως και ρωσικές πληρωμές για ένα ευρύτερο φάσμα τουρκικών εξαγωγών.

Παρόμοια προβλήματα πληρωμών με αυτά που αντιμετωπίζει τώρα η Τουρκία έχουν ήδη διαταράξει τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου προς την Ινδία και έκαναν πιο πολύπλοκες αυτές με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα, σύμφωνα με τους εμπόρους πετρελαίου.

Τα αναδυόμενα ζητήματα πληρωμών οφείλονται στις τουρκικές τράπεζες που επανεξετάζουν τις επιχειρήσεις και αυστηροποιούν τη συμμόρφωση με τους Ρώσους πελάτες, δήλωσαν τέσσερις από τις πηγές. Δεν έχουν διαταράξει τις προμήθειες αργού της Τουρκίας, καθυστερώντας μόνο έναν μικρό αριθμό φορτίων, δήλωσαν δύο πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Πηγή σε μεγάλη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία δήλωσε ότι οι Ρώσοι εξαγωγείς πετρελαίου δεν έχουν λάβει πληρωμές από την Τουρκία εδώ και δύο έως τρεις εβδομάδες.

Πηγές του βιομηχανικού και χρηματοπιστωτικού τομέα μίλησαν για τις πληρωμές και την διαταραχή στο εμπόριο υπό τον όρο της ανωνυμίας δεδομένου ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλούν για το ευαίσθητο αυτό θέμα.

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα. Ο τραπεζικός εποπτικός φορέας της Τουρκίας BDDK δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.