Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της, όπως ανακοίνωσε η ίδια σήμερα με ανάρτησή της στο Χ.

Στην ανάρτησή της, κάνει λόγο για εκστρατεία συκοφάντησης εναντίον της, και ευχαριστεί για τη συνεργασία τον υπουργό Οικονομικών, τους συναδέλφους της και τον Τούρκο πρόεδρο που της ανέθεσε τη θέση.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διορίζει τον πρώην οικονομολόγο της Amazon, τον Φατίχ Καραχάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, μετά την παραίτηση της Ερκάν.

Η Ερκάν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε κατηγορηθεί πρόσφατα από μερίδα του Τύπου για νεποτισμό, καθώς μία υπάλληλος της τράπεζας κατήγγειλε ότι απολύθηκε από την τράπεζα κατόπιν απαιτήσεως του πατέρα της προέδρου. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας κάνει λόγο, από την πλευρά της, για εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρα εις βάρος της.

Η πολλά υποσχόμενη τραπεζίτρια είχε κληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Ιούνιο, μετά τις προεδρικές εκλογές, προκειμένου να εφαρμόσει νομισματική πολιτική περιορισμού της ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του πληθωρισμού που προκάλεσε η εμμονή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τρέχει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία με ποσοστό κοντά στο 65%, ωστόσο το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού), το οποίο απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι πανεπιστημιακοί, υπολογίζει την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση γύρω στο 130%.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα, «με επικεφαλής τον πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζεται αδιάκοπα και αποφασιστικά».

Ο κ. Σιμσέκ υποστηρίζει ότι η απόφαση που έλαβε η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν είναι εντελώς προσωπική και τονίζει ότι η νέα διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας θα οριστεί κατόπιν εισηγήσεως του ιδίου.