Ανατροπές στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έρχονται εντός του έτους.  Οι διορθώσεις των τιμών ζώνης σε ορισμένους δήμους της χώρας που έχουν υποβάλει ενστάσεις ζητώντας «κούρεμα» των τιμών και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε πάνω από 2.000 περιοχές αποτελούν τις νέες παρεμβάσεις.

Παράλληλα νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα έχει δρομολογηθεί για το 2025 και αναμένεται να γίνει με το νέο, αυτοματοποιημένο σύστημα μαζικής εκτίμησης ακινήτων.

Σύμφωνα με το  σχέδιο δράσης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το 2024 το οποίο ενσωματώνεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού εντός του έτους θα «τρέξει» η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, που στοχεύει στην ευθυγράμμιση «αντικειμενικών» αξιών ακινήτων με εκείνες της αγοράς.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να στηθεί ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα απεικόνισης των ζωνών, τιμών και συντελεστών του συστήματος που θα περιλαμβάνει στοιχεία και αξίες ακινήτων.

Οι αλλαγές που έρχονται φέτος στο φορολογικό «μέτωπο» των ακινήτων αφορούν:

1.      Διορθώσεις τιμών ζώνης σε δήμους:  Η αρμόδια επιτροπή η οποία εξετάζει τα αιτήματα που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας για επανακαθορισμό και μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αναμένεται να ολοκληρώσει τον έλεγχο των ενστάσεων στα τέλη Φεβρουαρίου.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν το 60% των ενστάσεων απορρίπτονται καθώς δεν είναι επαρκώς στοιχειοθετημένες. Εντός του Μαρτίου θα πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές οι οποίοι θα προχωρήσουν στον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στις περιοχές για τις οποίες η επιτροπή διαπιστώσει υπέρμετρες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Το τοπίο με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των δήμων θα ξεκαθαρίσει μέχρι το καλοκαίρι χωρίς ωστόσο να αναμένονται σημαντικές αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 145 Δήμοι ζήτησαν  μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.

Η αρχή έγινε από το Δήμο Αθηναίων ο οποίος ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Στην Αττική «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών έχουν ζητήσει οι δήμοι Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρούσιου, Βριλησσίων, Ζωγράφου,Αγ. Δημητρίου,Παλλήνης, Μοσχάτου-Ταύρου. Στους Δήμους της περιφέρειας εντάσσονται: Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κ.λ.π.

2.       Ψηφιοποίηση τιμών σε περιοχές εκτός σχεδίου. Εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί, η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών που αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.