Έως σήμερα, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα mythermansi.gr για τις αιτήσεις του επιδόματος θέρμανσης, ενώ η προκαταβολή θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα. Οι δικαιούχοι θα λάβουν από 100 έως και 800 ευρώ έως και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου.

Τα νοικοκυριά που δεν έχουν υποβάλει ακόμα αίτηση θα πρέπει να σπεύσουν να επισκεφθούν την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ και να υποβάλουν αίτηση, ακολουθώντας τα παρακάτω επτά βήματα:

  1. Επιλέγουν αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  2. Επιλέγουν αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
  3. Επιλέγουν το είδος καυσίμου
  4. Συμπληρώνουν τον αριθμό παροχής ρεύματος
  5. Επιλέγουν τον οικισμό που βρίσκεται η κύρια κατοικία
  6. Συμπληρώνουν τα τ.μ. της κατοικίας
  7. Συμπληρώνουν τον IBAN στο myAADE

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότηση για ένα μόνο είδος καυσίμου θέρμανσης.

Το ποσό

Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος παραμένει στα 100 ευρώ και το μέγιστο διατηρείται στα 800 ευρώ. Για όσους δικαιούχους έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης, τα ποσά του επιδόματος δεν θα διπλασιάζονται, όπως γινόταν πέρυσι. Ως εκ τούτου, το μέγιστο ποσό θα ανέρχεται και γι’ αυτούς σε 800 ευρώ.

Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνη), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. Προϋπόθεση είναι ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων από 1 Οκτωβρίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης οι αγορές πραγματοποιούνται από 13 Οκτωβρίου 2023. Για τα καυσόξυλα οι αγορές πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από 1 Ιουνίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024.

Σημειώνεται πως όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023, λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά την περυσινή περίοδο. Ωστόσο, αν κάποιος από τους δικαιούχους της επιδότησης έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 προκαταβολή, που υπολειπόταν του ήμισυ (1/2) της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη), ή φυσικό αέριο, ή υγραέριο, ή καυσόξυλα, ή βιομάζα (πέλετ), ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότηση για ένα μόνο είδος καυσίμου θέρμανσης.

Ο «χάρτης» των πληρωμών

Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης θα γίνεται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων σε 3 δόσεις. Αναλυτικά:

  • έως 22-12-2023 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως 30-11-2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 8-12-2023,
  • έως 29-2-2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως 31-1-2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15-2-2024,
  • έως τις 30-4-2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως 31-3-2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15-4-2024.

Για τον καθορισμό της αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 1,4 ευρώ ανά λίτρο.

Σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί έως τις 8-12-2023 από αιτούντα που ήταν δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, ο συγκεκριμένος αιτών θα λάβει έως 22-12-2023 ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης το συνολικό ποσό επιδόματος που του είχε καταβληθεί κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Ειδικά για τους δικαιούχους που έλαβαν αυξημένο επίδομα θέρμανσης κατά την περίοδο 2022-2023, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

Δείτε τα ποσά της επιδότησης ανά περιοχή πατώντας ΕΔΩ