Η FTX, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις 11 Νοεμβρίου 2022. Λίγο λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, το bitcoin όχι μόνο δεν έχει πεθάνει, αλλά αντίθετα ακμάζει.

Το κρυπτονόμισμα, το οποίο παραμένει το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο βάσει της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, έχει υπερδιπλασιαστεί σε τιμή από τότε που κατέρρευσε η αυτοκρατορία κρυπτογράφησης του Sam Bankman-Fried. Η τιμή του εκτοξεύτηκε κατά 105% τους τελευταίους 12 μήνες φτάνοντας σε λίγο λιγότερο από 37.000 δολάρια.

Την Πέμπτη, εκτινάχθηκε σε υψηλό 18 μηνών αφού σημείωσε νέα άνοδο 4% σε διάστημα μόλις 24 ωρών. Αν συνυπολογίσετε τα συνολικά κέρδη του bitcoin, το αστρικό του ράλι φέτος είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Η άνοδος του κουπονιού κατά 120% το 2023 σημαίνει ότι όχι μόνο ξεπερνά δείκτες αναφοράς, όπως ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite, αλλά έχει επίσης ξεπεράσει τις επιδόσεις του πολυδιαφημισμένου «Manificent Seven». Αυτή η ολοένα και πιο δεσπόζουσα ομάδα μετοχών «Big Tech» αυξάνεται ετησίως κατά 95% μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Insider.

Τα κέρδη του Bitcoin ήρθαν μετά από ένα εφιαλτικό 2022 για ολόκληρο τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Εκτός από την πτώχευση της FTX, οι τιμές τους κλονίστηκαν και από την κατάρρευση άλλων μεγάλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου της «Terra», της Celsius Network και του hedge fund «Three Arrows Capital».

Οι εικασίες περί έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) του πρώτου αμοιβαίου διαπραγματεύσιμου κεφαλαίου (ETF) στην αγορά spot με έκθεση στο Bitcoin έχει τροφοδοτήσει τη δυναμική επιστροφή του κορυφαίου κρυπτονομίσματος.

Την Τετάρτη, οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence εκτίμησαν ότι υπήρχε πιθανότητα 90% για μια τέτοια εξέλιξη, που θα επέτρεπε σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ να αγοράσουν κρυπτονομίσματα, πριν από τις 10 Ιανουαρίου. Δεκάδες επώνυμες εταιρείες έχουν υποβάλει αιτήσεις στην SEC, με ισχυρότερη την BlackRock, τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο με περισσότερα από 9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το Bitcoin έχει εκτιναχθεί πάνω από 40% από τότε που η BlackRock υπέβαλε αίτηση για έγκριση του ETF της στις 15 Ιουνίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Λάρι Φινκ, δήλωσε πως πιστεύει ότι ένα επιτυχημένο spot fund θα βοηθούσε στον « εκδημοκρατισμό της κρυπτογράφησης » και θα καταστήσει φθηνότερο το εμπόριο του token.

Ένας άλλος παράγοντας που ωθεί την επιστροφή του bitcoin είναι η χαμηλή προσφορά στην αγορά, με τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να το διατηρούν στις αποθήκες τους καθώς περιμένουν να ανέβουν οι τιμές υψηλότερα. Η ποσότητα του bitcoin σε κυκλοφορία είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά χαμηλή, σύμφωνα με στοιχεία της Glassnode.

Οι έμποροι προετοιμάζονται επίσης για το αποκαλούμενο «μισό» γεγονός που εκτιμούν πως θα συμβεί στα μέσα του 2024. Πρόκειται για τη φάση κατά την οποία ο αριθμός των bitcoin που απονέμονται στους miners (αυτούς που το εξορύσσουν) μειώνεται στο μισό. Οι βετεράνοι του κλάδου πιστεύουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές πέρα ​​από τα $100.000 .

Και δεν είναι μόνο οι «ταύροι» της κρυπτογράφησης που ενθουσιάζονται με το ράλι του bitcoin. Ορισμένες μεγάλες τράπεζες άρχισαν να εκδίδουν για άλλη μια φορά προβλέψεις για τις τιμές των τίτλων τους τελευταίους μήνες. Τον Ιούλιο, η τράπεζα Standard Chartered με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο προέβλεψε ότι το bitcoin θα εκτιναχθεί στα 120.000 δολάρια τον επόμενο χρόνο, ενώ την περασμένη εβδομάδα οι αναλυτές της Bernstein εκτίμησαν πως η τιμή του θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τις 150.000 δολάρια.

Το τελευταίο επεισόδιο του φιάσκου της FTX ολοκληρώθηκε αυτόν τον μήνα, όταν ο Bankman-Fried, ιδρυτής του ανταλλακτηρίου, κρίθηκε ένοχος για επτά κατηγορίες απάτης – κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης έως και 110 ετών. Αλλά αντί να καταρρεύσει μαζί με τον ταπεινωμένο πρώην δισεκατομμυριούχο, η τιμή του bitcoin αυξάνεται σταθερά. Πρόκειται για μια επιπλέον ένδειξη ότι ακόμη και μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ δεν έχει σκοτώσει τα κρυπτονομίσματα.

  • Ο Τζορτζ Γκλόβερ είναι οικονομικός ρεπόρτερ του Business Insider στο Λονδίνο