Σύμφωνα με νέα έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η εικόνα για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη εμφάνιζε βελτίωση κατά το τέλος του 2010 παρά την απειλή που συνιστά για την περιοχή η χρηματοπιστωτική κρίση, όπως.

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης δείχνει ότι ο δείκτης για την εικόνα της οικονομικής κατάστασης ανήλθε σε 106.2 τον περασμένο μήνα από 105.2 που ήταν τον Νοέμβριο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το Δεκέμβριο θα κυμαινόταν στο 105.5.

«Αυτό υπογραμμίζει ότι, τουλάχιστον επί του παρόντος η βελτιούμενη παγκόσμια εικόνα της οικονομίας αντισταθμίζει τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην περιφέρεια», δήλωσε ο ευρωπαίος οικονομολόγος της ομάδας έρευνας Capital Economics, Μπεν Μέι.

Ωστόσο η έρευνα επισημαίνει το διευρυνόμενο χάσμα στην οικονομική απόδοση μεταξύ των 17 χωρών-μελών.

Ενώ η κατάσταση στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, εξακολουθεί να βελτιώνεται, η εικόνα είναι αρνητική στις βαριά χρεωμένες χώρες της γεωγραφικής περιφέρειας.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ισπανία και η Ελλάδα, δύο χώρες με υψηλό έλλειμμα και χρέος.

Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία έχουν ήδη προσφύγει σε πακέτο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσουν την κρίση, που προέκυψε τον περασμένο χρόνο.

Η ανησυχία μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ότι η κρίση μπορεί να εξαπλωθεί αυτή τη χρονιά και να συμπεριλάβει την Πορτογαλία ακόμα και την Ισπανία.

Η οικονομική αυτή αβεβαιότητα που παρατηρείται σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δε θα σπεύσει να αυξήσει το επιτόκιό της από το σημερινό 1%.

Τα μέλη της ευρωζώνης αυξήθηκαν σε 17 αυτό τον μήνα με την είσοδο της Εσθονίας την Πρωτοχρονιά.