Την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον καναδικό οίκο DBRS περιμένει η κυβέρνηση αύριο Παρασκευή (8/9), η οποία έρχεται λίγες ώρες πριν την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,7% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης πανευρωπαϊκά, αποτελεί ένα στοιχείο που θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. O οίκος έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ (High) δηλαδή μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, με σταθερή αξιολόγηση.

Μία αναβάθμιση από την DBRS θα ανοίξει τον …χορό των αναβαθμίσεων και από τους άλλους τρεις οίκους για την Ελλάδα, αλλάζοντας οριστικά σελίδα για την ελληνική οικονομία. Σε πρόσφατο σημείωμα του για την Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης τόνιζε ότι το ζητούμενο για την κρίσιμη αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θα είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων αλλά και η βελτίωση της κατάστασης στις τράπεζες. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο οίκος αναγνώρισε ότι οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν και την κεφαλαιακή τους βάση αλλά και την κερδοφορία τους το πρώτο τρίμηνο του 2023. Στις 15 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία ο οίκος Μοοdy’s ο οποίος διατηρεί την αξιολόγηση της χώρας στην βαθμίδα Βα3, τρεις κλίμακες κάτω από την επενδυτική.

Στις 20 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση της έκθεσης από την Standard & Poor’s που κατατάσσει το ελληνικό αξιόχρεο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ΒΒ+, με αξιολόγηση θετική από τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με την Εθνική Χρηματιστηριακή το πρώτο ξεκάθαρο όφελος από μία αναβάθμιση θα είναι η περαιτέρω υποχώρηση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο, γεγονός το οποίο θα διοχετευθεί τόσο στις τράπεζες όσο και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Σημαντική είναι η θετική επίδραση για τις τράπεζες, καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης, θα μειώσει το κόστος για τις εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο του MREL και θα βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Την ίδια ώρα η αύξηση των επενδύσεων που θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα θα δώσει πρόσθετη ώθηση στο ΑΕΠ έως και 0,5 μονάδες το 2024. Θετική θα είναι η εξέλιξη και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενίσχυση της επενδυτικής βάσης και είσοδο επενδυτών καλύτερης «ποιότητας», οι οποίοι παραμένουν στο περιθώριο της αγοράς λόγω και του γεγονότος ότι παραμένει χαμηλότερα από το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.