Σίγουρα αρκετοί από εμάς, δεν αισθάνονται και τόσο «χριστουγεννιάτικα» φέτος. Η καθημερινότητα μας αλλάζει και συχνά μας τρομάζει. Εμείς όμως αγωνιζόμαστε και προσαρμοζόμαστε, όσο και όπως μπορούμε. Προσπαθούμε λοιπόν και νοιώθουμε αληθινή χαρά και ελπίδα, αντλώντας δύναμη από τους ανθρώπους γύρω μας, αλλά και από τις πολλές, μικρές, προσωπικές μας νίκες.

Αυτές λοιπόν τις γιορτές μπορούμε να κάνουμε πολλά, πολύ πιο σωστά! Για τώρα… και για πάντα. Ακόμα και αν φέτος δε ζήσουμε λευκά Χριστούγεννα, αξίζει να προσπαθήσουμε για τα πιο πράσινα και τα πιο ουσιαστικά της ζωής μας. Πώς; Εμείς σας δίνουμε κάποιες ιδέες και εσείς με το κουράγιο και το κέφι σας, θα ζήσετε φέτος πράσινα ή και… πρασινότερα Χριστούγεννα!

Το δέντρο, αληθινό ή ψεύτικο;

Πράσινα Χριστούγεννα: Προμηθευτείτε ένα αληθινό δέντρο σε γλάστρα (δεν είναι ανάγκη να είναι έλατο, εφ’ όσον δεν πολυαντέχει το καλοκαίρι στην πόλη). Με τη φροντίδα σας τον υπόλοιπο χρόνο, θα είναι πρόθυμο να λάμψει και πάλι στις επόμενες γιορτές.

Super Πράσινα Χριστούγεννα: Πρωτοτυπήστε! Χρησιμοποιείστε ό,τι στολίδια έχετε και διακοσμήστε με φαντασία το σπίτι σας. Ζωγραφίστε τα τζάμια στο σπίτι με δαχτυλομπογιές μαζί με τα παιδιά σας (και γιατί όχι;), παρέα με τους φίλους σας.

Αυτές λοιπόν τις γιορτές μπορούμε να κάνουμε πολλά, πολύ πιο σωστά! Για τώρα…και για πάντα. Ακόμα και αν φέτος δε ζήσουμε λευκά Χριστούγεννα, αξίζει να προσπαθήσουμε για τα πιο πράσινα και τα πιο ουσιαστικά της ζωής μας. Πώς; Εμείς σας δίνουμε κάποιες ιδέες και εσείς με το κουράγιο και το κέφι σας, θα ζήσετε φέτος πράσινα ή και… πρασινότερα Χριστούγεννα!

Τα « δικά σας» στολίδια
Πράσινα Χριστούγεννα: Στολίδια με αναμνήσεις των προηγούμενων Χριστουγέννων μπορούν να στολίζουν το χώρο σας για πολλά Χριστούγεννα ακόμη. Συμπληρώστε τα, δοκιμάζοντας να φτιάξετε τα «δικά σας», μοναδικά, στολίδια.
Super Πράσινα Χριστούγεννα: Χρώματα και αρώματα από στολίδια φτιαγμένα από φυσικά υλικά: κουκουνάρια, ξύλα κανέλας, αποξηραμένα εσπεριδοειδή και ό,τι άλλο εσείς σκεφτείτε.

Χριστούγεννα φωτεινά ή εκτυφλωτικά;
Πράσινα Χριστούγεννα: Μην το παρακάνετε! Ίσως λίγα και καλά, χριστουγεννιάτικα φωτάκια αρκούν.
Super Πράσινα Χριστούγεννα: Τα κεράκια έχουν την τιμητική τους, όμως αν είναι από παραφίνη (δηλαδή από πετρελαϊκά υπολείμματα), δεν κάνουν καλό σε εσάς και στο περιβάλλον. Αναζητήστε κεριά από φυσικά προϊόντα, όπως φυτικές ύλες ή κερί μέλισσας.

Και καλά να πάμε. Αλλά πως;
Πράσινα Χριστούγεννα: Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν αυτά λειτουργούν και δεν απεργούν. Η χαρά του ταξιδιώτη λοιπόν! Ξεχάστε το αεροπλάνο, γιατί όταν πετά… σκορπά διοξείδιο του άνθρακα.

Super Πράσινα Χριστούγεννα: Χαμηλώστε λίγο τους ρυθμούς σας, περπατήστε ή χρησιμοποιήστε το ποδήλατο. Αν χρειάζεστε το αυτοκίνητο, σχεδιάστε από πριν τις διαδρομές και τα δρομολόγιά σας ταξιδεύοντας μαζί με φίλους. Αλλιώς, χαρείτε και λίγο το σπίτι σας -κλείνοντας την τηλεόραση- κάνοντας παρέα με εκείνους που αγαπάτε.

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι;
Πράσινα Χριστούγεννα: Βάλτε στο εορταστικό τραπέζι λαχανικά και φρούτα που θα πάρετε απ’ τη γειτονιά σας. Μειώστε όσο μπορείτε το κρέας και προτιμήστε το ντόπιο και -αν είναι δυνατό- το βιολογικό κρέας. Και ότι περισσεύει; Δημιουργήσετε πρωτότυπα πιάτα αξιοποιώντας ό,τι φαγητό απέμεινε.

Super Πράσινα Χριστούγεννα: …Και μετά τα Χριστούγεννα; Αποτοξίνωση. Δοκιμάστε να σταματήσετε το κρέας για τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες του χρόνου. Και όχι μόνο! Mειώστε την κατανάλωση του κρέατος το πολύ, σε μία με δύο φορές τη βδομάδα, για όλο το χρόνο.

Να στείλω κάρτα…
Πράσινα Χριστούγεννα: Προτίμησε κάρτες από ανακυκλωμένο χαρτί χωρίς χλώριο (TCF) ή φτιάξτε κάρτες αποκλειστικά με τη «δική σας υπογραφή».

Super Πράσινα Χριστούγεννα: Εξοικονομήστε χρήματα στέλνοντας μία ηλεκτρονική κάρτα. Ακόμα καλύτερα κάντε κάτι πιο προσωπικό! Είναι σπουδαία ευκαιρία να μιλήσετε επιτέλους στο τηλέφωνο με τους ανθρώπους που αγαπάτε, αλλά χάνεστε μέσα στην καθημερινότητα.

Και από δώρα, τι να διαλέξω;
Πράσινα Χριστούγεννα: Η μόδα φέτος προτείνει…δώρα πρακτικά και φτηνά. Η λίστα μεγάλη για να διαλέξετε. Μερικές ιδέες: βιβλία συνταγών μαγειρικής για χορτοφάγους εξοπλισμός για τους κήπους, ντόπιες και βιολογικές ποικιλίες σε σπόρους, οδηγούς πεζοπορίας για την Ελλάδα. Και γιατί όχι; Πράσινα προϊόντα με πιστοποίηση, όπως λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

Super Πράσινα Χριστούγεννα: Εναλλακτικά, επιλέξτε δώρα με νόημα, δώρα με αξία μεγαλύτερη από την τιμή αγοράς τους. Αν μπορείτε, διαλέξτε ανάμεσα στα αναμνηστικά της Greenpeace τα δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή ακόμη γίνετε και εσείς υποστηρικτής της δράσης μας. Έτσι συμβάλλετε ουσιαστικά στην προσπάθειά μας για την προστασία του περιβάλλοντος που όλοι μοιραζόμαστε.

Χαρτιά, κορδέλες, φιόγκοι…

Πράσινα Χριστούγεννα: Φέτος ανοίγουμε όλοι προσεκτικά ότι δώρο λάβουμε και φυλάμε τις συσκευασίες για να τυλίξουμε τα δικά μας δώρα μας του χρόνου. Έτσι κάνουμε οικονομία σε χρήματα και …απορρίμματα. Και φυσικά ανακυκλώνουμε ό,τι περιτύλιγμα δε σώζεται. Αλλιώς, προτιμάμε το ανακυκλωμένο χαρτί περιτυλίγματος, σε ότι δώρο εμείς ετοιμάσουμε.

Super Πράσινα Χριστούγεννα: Πρωτότυπα περιτυλίγματα με φαντασία! Τυλίξτε δώρα που θα ξεχωρίσουν με ύφασμα, χαρτί εφημερίδας, υφασμάτινες κορδέλες και ότι άλλο σκεφτείτε «φυσικά».

Από όλους εμάς, ευχές για μια ουσιαστικά καλή χρονιά για εσάς και το περιβάλλον!

Πηγή: greenpeace.org