Ήταν η σειρά του Μαυροβουνίου μετά την Κροατία να κατηγορήσει την Αλβανία για τη ρύπανση των θαλάσσιων ακτών με απόβλητα, που προέρχονται από τα ποτάμια που περνούν από το αλβανικό έδαφος και καταλήγουν στη θάλασσα της Αδριατικής.

Η παραλία της περιοχής Ούλτσινι, στο Μαυροβούνιο, σε μήκος 12 χλμ γέμισε από μεγάλες ποσότητες πλαστικών αποβλήτων, που φέρουν αλβανικές ετικέτες και διάφορα άλλα σκουπίδια.

Ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Πράσινα Βήματα» δήλωσε ότι το φαινόμενο της ρύπανσης θαλάσσιων ακτών με απόβλητα από την Αλβανία είναι ένα μάλλον σύνηθες φαινόμενο, το οποίο όμως αυτή τη φορά, λόγω των πλημμυρών, έχει καταστήσει την κατάσταση τραγική.

Ο επικεφαλής της Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας του Μαυροβουνίου Νταλίμπορκα Πέγιοβιτς δήλωσε ότι «στο πρόβλημα αυτό μπορεί να δοθεί τέλος μόνο μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα ρυθμίζει κάποια σοβαρά προβλήματα αυτού του είδους και θα προβλέπει τη λειτουργία μιας χωματερής στη μεθοριακή ζώνη, στην οποία θα γίνεται επεξεργασία των αποβλήτων από τις δύο πλευρές των συνόρων».

Πριν από μερικές ημέρες, το Υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας είχε καλέσει τον πρέσβη της Αλβανίας στο Ζάγκρεμπ για εξηγήσεις σχετικά με τη ρύπανση στις κροατικές ακτές με απόβλητα προερχόμενα από την Αλβανία.

Οι οικολογικές οργανώσεις στην Αλβανία έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για τη χρήση της κοίτης ποταμών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ως χωματερές, λόγω της έλλειψης ειδικών χώρων για την επεξεργασία των αποβλήτων που συχνά καταλήγουν στη θάλασσα.

(φωτογραφία αρχείου)