Περισσότερα και πιο ευέλικτα μισθωμένα μέσα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το νέο δόγμα της άμεσης από αέρος προσβολής της φωτιάς, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο 2022 που ξεκίνησε την Πρωτομαγιά.

Το κόστος για τις μισθώσεις εναέριων μέσων φέτος είναι της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, αυξημένο λόγο του πολέμου στην Ουκρανία που «μεταφράζεται» σε λιγότερα διαθέσιμα προς μίσθωση μέσα και πολύ πιο ακριβά καύσιμα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες έχοντας εξασφαλίσει 9 βαρέως τύπου πυροσβεστικά ελικόπτερα Sikorsky, 20 μεσαίου τύπου ελικόπτερα με κάδους πυρόσβεσης (σ.σ. 12 Kamov και 8 Augusta Bell), καθώς επίσης 17 αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου Air-Tractor, τα οποία δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά πέρσι και οι ιθύνοντες έμειναν ικανοποιημένοι.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αλλαγή του δόγματος στην από αέρος δασοπυρόσβεση οφείλεται εν μέρει και στο εμπάργκο προς τη Ρωσία, καθώς η περσινή εμπειρία από τα θηριώδη αεροσκάφη Beriev ήταν απολύτως ικανοποιητική με ρίψεις μεγάλης ποσότητας νερού σε εστίες φωτιάς.

Αεροσκάφος Beriev
Κατάσβεση από αεροσκάφος Beriev

Στον αντίποδα, τα Air-Tractor έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, όντας πολύ πιο ευέλικτά, αλλά με σαφώς μικρότερες δυνατότητες μεταφοράς νερού. Το μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αεροσκάφη εναέριας περιπολίας και σε περίπτωση που εντοπιστεί εστία φωτιάς σε δασική έκταση, η πρώτη –και σε ορισμένες περιπτώσεις καθοριστική- ρήψη νερού να γίνει σε ελάχιστα λεπτά.

Σε ό,τι αφορά τα ιδιόκτητα μέσα και φέτος ο «κορμός» της από αέρος πυρόσβεσης στην Ελλάδα, θα είναι τα αεροσκάφη Canadair της Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα οι 11 «γερόλυκου» CL-215 και τα 7 νεότερα CL-415, ενώ συμπληρωματικό ρόλο θα έχουν και τα 22 PZL. Τις υπηρεσίες τους θα προσφέρουν όποτε απαιτηθεί τα ελικόπτερα Ch-47D του Στρατού Ξηράς και τα Super Puma (σ.σ. προσαρμόζεται ειδικός κάδος και στα δύο), ενώ η Πυροσβεστική διαθέτει και δικά της ελικόπτερα επιτήρησης και συντονισμού.

Canadair την ώρα της κατάσβεσης φωτιάς

RescEU: Συνδρομή με ελικόπτερο και επίγειες δυνάμεις

Από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνουν ακόμη ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα μετασταθμεύσει ένα βαρέως τύπου ελικόπτερο πυρόσβεσης, με την Ε.Ε. να καλύπτει το κόστος στο πλαίσιο του προγράμματος RescEU.

Επίσης, το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος, θα εγκατασταθεί στη χώρα μας μία δύναμη περίπου 250 ευρωπαίων δασοπυροσβεστών (σ.σ. μαζί με τον εξοπλισμό τους), που θα μοιραστεί σε Αθήνα, Τρίπολη και Λάρισα, επιχειρώντας από κοινού με τις ελληνικές δυνάμεις.

Στο συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν συνολικά 6 χώρες, μετά το περσινό «πείραμα» έκτακτης ανάγκης που κρίθηκε εκ του αποτελέσματος επιτυχημένο.

φωτιά πυροσβέστες