71
loading
Γράφει
η Μαργαρίτα Τζαγκαράκη

Αν κάποιος σήμερα μας πει ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε ξεχάσει την τραγωδία που χτύπησε την Ανατολική Αττική, με τους νεκρούς από τις φονικές πυρκαγιές να ξεπερνάνε τους 80 και τον αριθμό των αγνοούμενων να παραμένει άγνωστος, θα τον χαρακτηρίζαμε τουλάχιστον κυνικό. Θα ήταν όμως;

Θυμόμαστε τις πλημμύρες στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017; Θυμόμαστε τις πυρκαγιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007;

Και τότε, όπως και τώρα, πολλοί θρήνησαν δικούς τους ανθρώπους. Και τότε όπως και τώρα, πολλοί γονάτισαν στο θέαμα των κόπων μίας ζωής που έγιναν στάχτη. Εκείνοι δεν ξέχασαν, αλλά εμείς; Μάθαμε τίποτα από αυτό που έγινε;

Τι θα πρέπει να κάνουμε επιτέλους για να μην καιγόμαστε όταν φυσάει και για να μην πνιγόμαστε όταν βρέχει;

Από την τραγική εμπειρία της Ηλείας αλλά και από το παράδειγμα της Πορτογαλίας, ξέρουμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν άνθρωποι από πυρκαγιές που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους. Υπάρχουν σχέδια για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τέτοιες πυρκαγιές, όταν απειλούν να μπουν σε κατοικημένες περιοχές και πολύ περισσότερο σε περιοχές με πυκνή δόμηση και δασική βλάστηση;

Τι σημαίνει πρόληψη; Τι σημαίνει η φράση «είμαστε πανέτοιμοι ενόψει του καλοκαιριού»; Ξέρουν οι Αρχές πώς πρέπει να ενεργήσουν όταν ξεσπά μια πυρκαγιά; Πιάστηκε απροετοίμαστος ο κρατικός μηχανισμός; Όχι τόσο ως προς την αντιμετώπιση ενός ακραίου φαινομένου, όσο ως προς τον σχεδιασμό για την προστασία των πολιτών, σε μια τέτοια περίπτωση.

Είχε κάτι διαφορετικό αυτή η πυρκαγιά;

Όσο σημαντικό είναι αυτή την ώρα να σταθούμε στο πλάι όσων έχουν ανάγκη, άλλο τόσο σημαντικό είναι να δούμε πώς ακριβώς φτάσαμε στην τραγωδία, για να μην επαναληφθεί και για να μην υπάρξουν κι άλλες ανθρώπινες τραγωδίες.

«Η ένταση των ανέμων και η μεγάλη ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η φωτιά συνέβαλε αποφασιστικά στο να μιλάμε για τραγωδία» σημειώνει ο κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι ήταν ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο αυτό το οποίο συνέβη. Είχαμε από τη μία εξαιρετικά δυνατούς ανέμους. Τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου, της ερευνητικής ομάδας του κ. Λαγουβάρδου δείξανε ότι είχαμε ριπές ανέμου με 100 και 150 χιλιόμετρα την ώρα και μάλιστα αναφέρουν ότι είναι οι υψηλότερες οι οποίες έχουν καταγραφεί την τελευταία δεκαετία που κάνουν μετρήσεις στην περιοχή το καλοκαίρι.  Δεύτερον είχαμε πολλά μέτωπα εκείνη την μέρα οπότε με την πολυδιάσπαση των δυνάμεων ήταν δύσκολο να επικεντρωθούν σε ένα σημείο. Επίσης θεωρώ ότι οι βροχές που είχαν πέσει τον τελευταίο καιρό είχαν βοηθήσει στο να ξαναβγεί μία βλάστηση. Η φωτιά ξεκίνησε από την Πεντέλη νωρίς το απόγευμα και μέσα σε 3-4 ώρες έφτασε από την άλλη πλευρά στη θάλασσα, αυτό δείχνει τις εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες. Φοβάμαι ότι λίγα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν σε ένα φαινόμενο που εξελίσσεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα».

Ο κ. Μιχαλόπουλος τονίζει στη συνέχεια ότι στο μέλλον θα έχουμε πιο συχνά φαινόμενα πυρκαγιάς και θα πρέπει πολίτες και πολιτεία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να μην θρηνούμε θύματα.

«Τα κλιματικά μοντέλα μας λένε ότι στο μέλλον θα έχουμε και πιο ψηλές θερμοκρασίες, και λιγότερες βροχοπτώσεις, παράγοντες δηλαδή που ευνοούν τις πυρκαγιές. Φοβάμαι ότι στο μέλλον θα έχουμε πολύ πιο συχνά φαινόμενα πυρκαγιάς άρα θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται μία στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Οι πολίτες και η πολιτεία θα πρέπει να καταλάβουν ότι μπαίνουμε σε μία άλλη εποχή. Η τραγωδία στην Αττική δεν ήταν μία κακιά ώρα, ήταν σίγουρα μία δύσκολη στιγμή και τέτοιες θα έχουμε κι άλλες στο μέλλον, οπότε θα πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε για να μειώσουμε τους κινδύνους» καταλήγει ο κ. Μιχαλόπουλος.

«Οι Γάλλοι πυροσβέστες λένε: "το πρώτο λεπτό η πυρκαγιά σβήνεται με ένα ποτήρι νερό, το δεύτερο λεπτό με έναν κουβά νερό, το τρίτο λεπτό με μια δεξαμενή νερό, μετά κάνουμε ό,τι μπορούμε"» τονίζει ο Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Πολυτεχνείου Κρήτης και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

«Η Πολιτική Προστασία πρέπει να προβλέπει την εξέλιξη της πυρκαγιάς και να κατανέμει τα διαθέσιμα μέσα κι όχι να περιμένουμε να φτάσει η πυρκαγιά στις αυλές των σπιτιών για να δοθεί η εντολή για εκκένωση».

Ο κ. Συνολάκης τονίζει τη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης του κόσμου.

«Στην χώρα μας, εκτός από τις ελάχιστες περιοχές όπου έχουν γίνει ασκήσεις πολιτικής προστασίας, δεν υπάρχουν χάρτες επικινδυνότητας με οδούς διαφυγής. Ούτε υπάρχει ενημέρωση του πληθυσμού για τους κινδύνους της περιοχής τους. Αν είχαν γίνει έστω και στοιχειώδεις προσομοιώσεις μιας μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή, θα είχαμε μάλλον λιγότερα θύματα, γιατί οι υπεύθυνοι θα γνώριζαν τις δυσκολίες διαφυγής, και ίσως να είχαν ενημερώσει ακόμη και τους κατοίκους».

Για μη έγκαιρη και οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε τόσα πολλά θύματα και για ευθύνες των αρμοδίων οργάνων για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική κάνει λόγο ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος - Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός, Ειδικός Ερευνητής - Δικαστικός Πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

«Μία καταστροφή εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς σαν αυτή που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή Νταού Πεντέλης λίγα λεπτά πριν τις 5 το απόγευμα και η οποία εξαπλώθηκε ανατολικότερα στις περιοχές Καλλιτεχνούπολη, Νέου Βουτζά και Μάτι, λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 μποφόρ και ριπές μεγαλύτερης έντασης και η οποία χαρακτηρίζεται κατά το νόμο ως περιφερειακή καταστροφή μεγάλης έντασης, προβλέπεται με ποιο τρόπο και από ποια όργανα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και γενικά να διαχειριστεί από τις αρμόδιες δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Μάιο του 2018 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν φαίνεται ότι δεν εφαρμόστηκε από τους αρμοδίους η εγκύκλιος αυτή και κυρίως δεν εφαρμόστηκε κατά το στάδιο της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών. Για το λόγο αυτό υπήρξε πολύς μεγάλος αριθμός θυμάτων σε μία τόσο μικρής σχετικά καμμένης έκτασης. Για το λόγο αυτό υπάρχουν ευθύνες των αρμοδίων οργάνων που πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα αποδώσει».

Όσο για το ποια είναι τα αρμόδια όργανα, ο κ. Γκουρμπάτσης εξηγεί:

«Αρμόδιο όργανο να διαχειριστεί την πάρει την απόφαση και να την υλοποιήσει την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων ήταν η Περιφέρεια Αττικής κι αυτό γιατί έχουμε μία καταστροφή που έχει εξαπλωθεί σε δύο δήμους. Εάν ήταν ένας δήμος αρμόδιος ήταν ο οικείος δήμαρχος. Την απόφαση για την απομάκρυνση των πολιτών έπρεπε να την πάρει η Περιφερειάρχης, εκτός κι αν αυτή είχε εξουσιοδοτήσει κάποιον αντιπεριφερειάρχη, ύστερα όπως από εισήγηση του επικεφαλής αξιωματικού του πυροσβεστικού σώματος ο οποίος σε τοπικό επίπεδο ήταν αρμόδιος να συντονίσεις τις πυροσβεστικές δυνάμεις και να διευθύνει το πυροσβεστικό έργο. Δεν ξέρω αν υπήρξε τέτοια εισήγηση και δεν ξέρω αν ελήφθη τέτοια απόφαση».

«Εγώ πιστεύω ότι οι δυνάμεις είχαν πέσει στη Κινέτα. Εκεί έγινε προληπτική εκκένωση και σωστά έγινε και δεν υπήρξε κανένα θέμα. Εκεί εφαρμόστηκαν αυτά που προβλέπονται για αυτό και δεν είχαμε θέματα. Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης έπρεπε ο επικεφαλής αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος να εκτιμήσει με βάση την καύσιμη ύλη που υπήρχε, τις καιρικές συνθήκες και να προβλέψει τη δυναμική της προς τα πού θα κινηθεί. Ο κ. Καμίνης προληπτικά έδωσε εντολή εκκένωσης για την κατασκήνωση στον Άγιο Ανδρέα και σώθηκαν τα παιδάκια. Αυτό έπρεπε να γίνει και στο Μάτι για να σωθεί ο κόσμος. Δεν εφαρμόστηκε ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία για αυτό κάηκε ο κόσμος. Ο πανικός στον κόσμο προκλήθηκε γιατί δεν είχαν ενημέρωση από τα αρμόδια όργανα, και ορθή πληροφόρηση τι πραγματικά συμβαίνει και τι κίνδυνος διατρέχουν. Δεν εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα και υπάρχουν ευθύνες».

Την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα τουλάχιστον διαφυγής για να μην θρηνήσουμε κι άλλα θύματα στο μέλλον τονίζει ο Γιάννης Πολύζος - Ομότιμος Καθηγητής Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«Είναι γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι και όλο πιο συχνά και αυτό όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο και προβληματίζει τους επιστήμονες. Από την άλλη δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την θεία δύναμη.

Πρέπει να υπάρχει μέριμνα. Μέριμνα σημαίνει να υπάρχει ένας σχεδιασμός τουλάχιστον διαφυγής. Η Ελλάδα, ο τρόπος που αναπτύχθηκαν οι ελληνικές πόλεις, δεν ακολούθησε τους κανόνες τους ευρωπαϊκούς. Ακολούθησαν  διαδοχικές εντάξεις στο σχέδιο πόλης και δυστυχώς έχουμε ακόμα περιοχές αυθαιρέτων ή περιοχές που τακτοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών με κάποιο νόμο επειδή είχαν χτίσει αυθαίρετα, δώσανε ένα πρόστιμο κλπ. Όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, δηλαδή δεν υπάρχουν δίοδοι διαφυγής, δεν υπάρχουν ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ κτιρίων ώστε να μπορεί κανείς να φτάσει στη θάλασσα. Αυτό είναι ένα ενδογενές ζήτημα του τρόπου που οργανώθηκε αυτή η χώρα» λέει και συνεχίζει:

«Πρέπει η Ελλάδα να διπλασιάσει την ταχύτητα επίλυσης θεμάτων που έχουν σχέση με τον τρόπο οργάνωσης των πόλεων και της πολιτικής προστασίας.

Έχουμε σεισμούς, τα φαινόμενα των έντονων βροχοπτώσεων θα είναι όλο και πιο συχνά και όποιος έχει κτίσει σε ρέματα πρέπει να τιμωρηθεί, αυτό είναι ξεκάθαρο, αλλά και φαινόμενα όπως απότομη αύξηση της θερμοκρασίας με πολύ δυνατούς ανέμους, όπως στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής, που αν δεν έχουμε ελάχιστες αποστάσεις, σημεία που να μπορούν οι πολίτες εκτάκτως να συγκεντρώνονται και να μπορούν να διαφεύγουν ασφαλώς θα έχουμε θύματα κι αυτό θα είναι άδικο».

Τέλος ο κ. Γιάννης Πολύζος μιλάει για τις ευθύνες τόσο της πολιτείας όσο και του πολίτη.

«Πρέπει ταχύτατα να οργανωθούμε γιατί και οι πολίτες φταίνε. Γιατί μερικές φορές οι ίδιοι οι πολίτες όταν βλέπουν ένα συνεργείο να πάει να κατεδαφίσει ένα κτίριο ή μία καντίνα σε μία παραθαλάσσια περιοχή οργανώνονται εναντίον του κακού καταπατητή. Αυτές οι συμπεριφορές είναι απορριπτέες. Και η κεντρική διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση όλες οι εξουσίες έχουν ευθύνες.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός δεν πρέπει να είναι μόνο λόγια, πρέπει να έχει πράξεις εφαρμογής και αυτή να είναι επιβεβλημένη και από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι όταν βλέπουν ότι το κοινό συμφέρον προέχει να έρχονται αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

71
σχόλια
 1. avatar Σατανάς

  "ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ πνίγηκαν στη θάλασσα"... ειδικοδυναμίτη της πολυθρόνας, ευφάνταστε παρηλλαγμένε στρατηγέ, να βλέπαμε αν θα σουν τόσο ... large και άνετος αν στη θέση αυτών των πέντε ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ήταν ΠΕΝΤΕ συγγενικά σου πρόσωπα...
  (Μπας και κάποτε αποκτήσουμε επίγνωση για το πως βλέπουν τους δουλουπαροικους πολίτες)...

 2. avatar KATAKITRINOS

  Για ολες αυτες τις καταστροφες σε πλημμυρες και φωτιες ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΤΙΖΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣΤΑ, Η' ΑΝΑΡΧΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΔΑΣΗ Η' ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΔΩΡΟΔΟΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
  Αλλα τωρα που πνιγονται η' καιγονται, φταινε ολοι οι αλλοι πλην των ιδιων !!
  RIP ολοι οι συνανθρωποι μας, αλλα ............ΕΝΑΝ "ΚΑΘΡΕΦΤΗ" ΠΑΡΑΚΑΛΩ

  1. avatar Σατανάς

   καταπρασινομωβοκόκκινος (ο κουμουνδουριανός) και όχι κατακίτρινος... όταν είσαι παπαγάλος πρέπει να λες τα σωστά σου χρώματα. Άλλα χρώματα = άλλο είδος.

   1. avatar KATAKITRINOS

    Φοβερη επιχειρηματολογια !!!! Με ...........ταπωσες με τα ακλονητα ....επιχειρηματα σου !!

 3. avatar Πολύ απλά

  Για την τραγική κατάληξη της υπερήφανης διαπραγμάτευσης φταίνε οι αυταπάτες τους. Για την χρεωκοπία της χώρας φταίει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Για την επιβολή των Capital Controls φταίει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για την μείωση των συντάξεων φταίει το ΔΝΤ. Για τα νέα μέτρα και την υψηλή φορολογία φταίνε οι θεσμοί. Για τις υποχωρήσεις στη συμφωνία με τα Σκόπια φταίνε ο Σαμαράς και ο Μπαμπινιώτης. Για την κατάσταση στη Μόρια και την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών φταίνε ο Kurz και ο Orban. Για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών φταίει η Μπακογιάννη και ο Ερντογάν. Για την καταστροφή στη Μάνδρα φταίει η κλιματική αλλαγή. Για την συρρίκνωση της παραγωγής φταίει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που δεν επέτρεψε την πρόσληψη όλων των Ελλήνων στο Δημόσιο. Για την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη φταίει η φτωχοποίηση των μαζών, που προκαλούν οι φιλελεύθερες πολιτικές.Για την τραγική κατάληξη της υπερήφανης διαπραγμάτευσης φταίνε οι αυταπάτες τους. Για την χρεωκοπία της χώρας φταίει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Για την επιβολή των Capital Controls φταίει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για την μείωση των συντάξεων φταίει το ΔΝΤ. Για τα νέα μέτρα και την υψηλή φορολογία φταίνε οι θεσμοί. Για τις υποχωρήσεις στη συμφωνία με τα Σκόπια φταίνε ο Σαμαράς και ο Μπαμπινιώτης. Για την κατάσταση στη Μόρια και την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών φταίνε ο Kurz και ο Orban. Για την καταστροφή στη Μάνδρα φταίει η κλιματική αλλαγή. . Για την καταστροφή στο Μάτι φταίνε η ταχύτητα του αέρα, οι κάτοικοι και ο Σκάι

 4. avatar Zoi D

  άν έχετε υπόψη το Σύνταγμα ανάληψη πολιτικής ευθύνης ίσον παραίτηση. Όταν ένας υπουργός π.χ. αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη σημαίνει ότι παραιτείται. Όταν ένας πρωθυπουργός αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, παραιτείται όλη η κυβέρνηση. Αλλά με τα φασισταριά που μπλέξαμε, οι λέξεις χάνουν την έννοια τους. Ο τύπος νομίζει (ή του είπανε) ότι ανάληψη πολιτικής ευθύνης ισούται με... άφεση αμαρτιών(;) Δεν ξέρω τι να πω για την βλακεία που δέρνει τους ψηφοφόρους τους, αλήθεια δηλαδή. Υ.Γ. Ας ευχηθούμε να μην έχουμε και πνιγμένους τώρα απο τίποτε βροχές και πλημμύρες καπάκι, γιατί (εκτός ότι πλέον θα είμαστε ο περίγελος του σύμπαντος) θα μας λένε πάλι οτι "όλα τα κάναμε μια χαρά", και θα σαλτάρουμε στο τέλος με αυτά που ακούμε.

  1. avatar Τι ψάχνεις να βρεις τώρα ρε φίλε;

   Γι'αυτούς, «πρόσφυγες» να είναι καλά, και οι Έλληνες ας καούν και ας πνιγούν, δεκάρα δεν δίνουν.. Αλήθειά σώσανε κανά «πρόσφυγα» σήμερα; Μην ξεχνάμε οι σφαίρες «πέφτουν βροχή» στα θέρετρα της Μ.Ασίας από όπου μας έρχονται οι... κακόμοιροι!

 5. avatar ταμτακος

  Ποιος ήταν ο συντονιστής όλων του υποτίθεται συντονισμένου από τους εμπλεκόμενους σχέδιο?Υπήρχε σχέδιο εκκένωσης και τέθηκε ποτέ ως άσκηση σε αυτές τις περιοχές? Υπήρχαν διέξοδοι σημασμένοι ώστε να γνωρίζουν οι κάτοικοι πώς θα διαφύγουν ? Δόθηκε το σήμα εκκένωσης έγκαιρα και άμεσα του υποτίθεται συντονισμένου σχεδίου?Παρενέβησαν από πριν οι αρμόδιοι φορείς ώστε εκεί που υπήρχε πρόβλημα με τους δρόμους να γίνουν τα απαιτούμενα ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στη διαφυγή?Και μάλιστα όταν αυτές οι περιοχές απέχουν μισή ώρα από την Αθήνα?Δηλαδή αν οι πυρκαγιά διαρκούσε επί 6-7 ημέρες συνεχόμενα όπως το 2007 και όπως αποδεδειγμένα υπήρξε σύμφωνα με πορίσματα σχέδιο αποσταθεροποίησης για ποιον αριθμό νεκρό θα μιλούσαμε και για πόσες συνολικά καταστροφές αυτή τη στιγμή για την περιοχή της Αττικής?Αν θέλαμε μια κυβέρνηση να μας υπενθυμίζει τα λάθη των προηγουμένων και τα κακώς κείμενα γενικά που έγιναν στο παρελθόν,με συγχωρείτε αλλά δεν υπήρχε ούτε υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε μια τέτοια κυβέρνηση.Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει "παίρνω κεφάλια"όπου και όσο ψηλά κι αν βρίσκονται και ήταν οι υπεύθυνοι για την πρόληψη και καταστολή αυτής της συμφοράς.

 6. avatar klayton

  Τραγικος, ευθυνοφοβος δειλος και λιγος ο αλεξης και η κομπανια του.Η διαχειρηση της τραγωδιας απο την κυβερνηση απαραδεκτη .ο τροπος που το χειρηστηκαν.....ουτε ενα συγνωμη...βαλαν μπροστα τον ακροδεξιο καμενο να τα χωνει στους πληγεντες
  Εμετος.

 7. avatar Ζουζουλας Δ

  Η Ρενα Δουρου εχει τεραστιο μεριδιο για την εξαφανιση απο το χαρτη της περιοχης που καποτε λεγοταν Ματι. Απο τις περσυνες φωτιες στον Καλαμο δεν εκανε τιποτα. Τον περασμενο Νοεμβριο επνιξε την Μανδρα με 25 νεκρους. Την ξαναεπνιξε τον περασμενο Ιουνιο αφου δεν προχωρησε απο την προηγουμενη καταστροφη ουτε σε ενα εργο υποδομης.Στην καταστροφη απο την φωτια την περασμενη Δευτερα στην Ραφηνα και στο Ματι ηταν και παλι απουσα και κρυβομενη πισω απο τον Τσιπρα. Εχει βαρυτατες ποινικες πλεον ευθυνες μετα και τον μεχρι στιγμης θανατο 88 ανθρωπων στο Ματι. Γιατι δεν πηγαινει τωρα στον Εισαγγελεα να καταγγειλει τον ισχυρο αερα που φυσουσε την περασμενη Δευτερα; Η θητεια της και η προσφορα της στην Περιφερεια Αττικης με μηδενικο εργο. Συνεχη ταξιδια στο εξωτερικο, διορισμο του συντροφου της στην κρατικοδιαιτη ΕΥΔΑΠ, γυναικες συμβουλους στο Περιφερειακο Συμβουλιο που οι αντρες τους ειναι διορισμενοι σε ΔΕΚΟ απο τον ΣΥΡΙΖΑ. Μονο στο ζειμπεκικο ειναι καλη, καθως το εχει διδαχτει απο εναν μαιτρ του ειδους, τον πρωην προισταμενο της, τον Ακη του κλεφτοπασοκ. Καλο βραδυ

  1. avatar KATAKITRINOS

   Παλι αλλοι φταινε ????!!!!!!! Η Δουρου τωρα ??
   Για ολες αυτες τις καταστροφες σε πλημμυρες και φωτιες ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΤΙΖΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣΤΑ, Η' ΑΝΑΡΧΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΔΑΣΗ Η' ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΔΩΡΟΔΟΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
   Αλλα τωρα που πνιγονται η' καιγονται, φταινε ολοι οι αλλοι πλην των ιδιων !!
   RIP ολοι οι συνανθρωποι μας, αλλα ............ΕΝΑΝ "ΚΑΘΡΕΦΤΗ" ΠΑΡΑΚΑΛΩ

   1. avatar Σατανάς

    κουμουνδούριος παπαγάλος: είδος ενδημικό. Χρώματα κόκκινο, μωβ, πράσινο.

    1. avatar KATAKITRINOS

     9 παρα 20

 8. avatar Ellraiser

  Ένα από τα πολλα αν......
  Το κωμικοτραγικο της υπόθεσης είναι ότι στις εκλογες οι πολιτικοι θα μας τρελανουν στα SMS!!!!

 9. avatar Είναι πολλά τα συμφέροντα…

  Οι εμπρηστές ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν... Πυκνό δάσος, κατακαλόκαιρο, Κυριακή απόγευμα, πυκνός οικιστικός ιστός, θυελλώδεις άνεμοι που οι ριπές τους έφθαναν τα 120 χλμ/ώρα, με την μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη σε εξέλιξη...
  Ποιοί είναι οι εμπρηστές;
  Όσοι ωφελούνται από τέτοιες καταστροφές.
  Καταπατητές - οικοπεδοφάγοι, όσοι θέλουν αποσταθεροποίηση της χώρας και της κυβέρνησης, όσοι έχασαν τη μάσα, τις μίζες και τις κλεψιές, όσοι θέλουν να ξεχαστεί η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά τη χούντα, το πραξικόπημα στην Κύπρο, την εισβολή των Τούρκων και την κατάληψη της μισής μεγαλονήσου, μικρόψυχοι που δεν θέλουν η Ελλάδα να ορθοποδήσει...

 10. avatar πλυτας φ

  Απο ικανούς ανθρώπους υπάρχουν 100 πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει. Παραδείγματα¨

  1. Ζητήσαμε λέει από τις ΗΠΑ drone να περιπολεί σήμερα. Γιατί όχι από την αρχή του καλοκαιριού? Γιατί όχι χθες που ΞΕΡΑΜΕ οτι θα έχει τόσο άνεμο και τόο μεγάλη θερμοκρασία?

  2. Υπάρχουν συστήματα παρακολούθησης δασών για πυρκαγίες, π.χ. μ micro-wireless sensors με κόστος ίσα με 10 Καρανίκες, όχι παραπάνω. Γιατί δεν υπάρχουν? Θα βλέπαμε τις πυρκαγίες την ώρα που ξεκινουν.

  3. Πιστεύει κανείς ότι στην κεφαλή της Πυροσβεστικής και των άλλων υπηρεσιών είναι οι πλέον ικανοί και κατάλληλοι άνθρωποι και όχι τα κομματόσκυλα? Διαχρονικά μιλάω. Τη διαφορά που μπορεί να κάνει στην πρόβλεωη και διαχείρηση τέτοιων καταστάσεων ένας ικανός άνθρωπος από ένα μπετόβλακα ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση γύρω στους 88 νεκρούς από ό,τι διαβάζω.

 11. avatar Κορμι κυπαρισσενιο

  Που ηταν η νεολαια του μπαφου του ΣΥΡΙΖΑ να βοηθησει τους ανθρωπους και τα ζωα που καιγοντουσταν στο Ματι; Αυτα τα τσογλανια εχουν μαθει να δουλευουν στις ΜΚΟ και στα HOT SPOTS του ΣΥΡΙΖΑ και να τα παιρνουν χοντρα.Που ηταν ο Καρανικας που ολο το προηγουμενο διαστημα εβριζε τους Ελληνες ως φασιστες να δει οτι οι φασιστες πηγαν εθελοντικα να βοηθησουν τις Δυναμεις Πυροσβεσης ενω ο ιδιος εφτιαχνε τον καφε του Φλαμπουραρη. Που ηταν η Δουρου, η Φωτιου, η Τασια των λαθρομεταναστων και ολα αυτα τα σουργελα του ΣΥΡΙΖΑ να βοηθησουν τους ανθρωπους που καιγονταν;Το μυαλο ολων αυτων των τυμβωριχων του ΣΥΡΙΖΑ ειχε μεινει στην παλια Γιουγκοσλαβικη ταινια "Τα ομορφα χωρια, ομορφα καιγονται". Σαν ταινια το ειδαν ολο αυτο το καταστροφικο εργο. Για αυτο και λαμβανουν μονο την πολιτικη ευθυνη.Στις εκλογες που καιγονται ο ελληνικος λαος θα τους εξηγησει οτι οταν κυβερνας πρωτα πρεπει να εχεις κοινωνικη ευθυνη απεναντι στους πολιτες που σε ψηφισαν.Θα το μαθουν εστω και αργα με την εκλογικη τους συντριβη.

  1. avatar Γιωργος α123

   Παντου! Στα κέντρα συγκέντρωσης υλικών, στη μεταφορά τους κ στους τόπους προορισμού. Εκει βλέπεις δεν φαίνονται σαν κάτι ατσαλακωτους που βγαίνουν στην τη για μομο κ μόνο να βρίσκουν τον Τσιπρα. Ψαχτο καλύτερα.Μιλας χωρίς να ξέρεις γιατί δεν σε ενδιαφέρει να ξέρεις. Θες μόνο να κανεις την αρρωστημένη προπαγάνδα σου

 12. avatar Γραβάτα

  Μανδρα Μαγουλα Μακεδονια Ματι Μα....ς μας κυβερνουν

 13. avatar Los Bomboneros

  Όλο ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ. "Δεν" το ένα, "δεν" το άλλο, "δεν" το τρίτο. Αν είσαι κυβέρνηση και βλέπεις παντού ΔΕΝ, σηκώνεσαι και φεύγεις ως ανίκανος και τέλος. Δεν είναι έτσι η κυβέρνηση μια χώρας, το να είσαι εξουσία και απλά να κάνεις διαπιστώσεις ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ και να λες "τι να κάνουμε".

 14. avatar Λοιπόν, το κράτος λειτούργησε καλά, ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, τι άλλο θέλετε;

  Ε;

 15. avatar Καλύτερα να σου καεί το Μάτι, παρά το όνομα.

  Γνωμικό

 16. avatar Ellraiser

  Όταν το Ελληνικο κρατος το 2018 ανακαλυψε ότι μπορει να στελνει ψηφιακα εγγραφα ηλεκτρονικα…..και διατημικο τμημα όπως ο γυφτος που θελει χρυσο βρακι αντι να πλυνει τα πολυφορεμενο του!....στο κοσμο ως εκ θαυματος υπαρχει τεχνολογια!!!!!!!. Τελικα είναι σταβος ο γυαλος!!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=h8-XLlTnAtY

  Και στην πρωτογονη μορφη!!!!!????!!! του μπας και δουλεψη κανενας ανεργος (ελπιζω όχι με βισμα).

  https://www.youtube.com/watch?v=oAgEl-EBKvk

  Απλα για κατι που αναφερθηκε για τα πρωτα λεπτα της πυρκαγιας. Δεν θα σωση από μονο του αλλα δινη ένα επιπλέον οπλο εναντιον της. Πολλα ακομη συνχρονα υπαρχουν σχετικα με τις ειδοποιήσεις ακομη και σε κινητα με κλησεις!!!

 17. avatar Ζανετ

  Από Μια Στραβη γινατε κυβέρνηση και από Μια Στραβη ξανά θα εξαυλωθειτε....

 18. avatar jerry13

  Σαν να έβγαiνε ο Προτάσοφ μετά το 7-0 από τη Γιούβε και να έλεγε ότι όλα τα έκανε σωστά.

 19. avatar Πολύ απλά

  Φταίνε οι εμπρηστές,ο αέρας,η ζέστη,η χαμηλή υγρασία,η ασύμμετρη απειλή,τα αυθαίρετα,οι καμμένοι,ο ΣΚΑΙ.

 20. avatar dimitras r

  Αν είμασταν στο 2014 τώρα θα βλέπαμε Λάκη με γραφήματα από τις φωτιές και κολάζ τον Σόιμπλε με το στουπί στο χέρι να σπρώχνει το καρότσι μέσα στο δάσος

Παρακαλούμε περιμένετε ...