Ένα τεράστιο επίτευγμα στο τομέα της αστροφυσικής πέτυχε η επιστημονική κοινότητα, γιατί τραβήχτηκε η πρώτη φωτογραφία της μεγαλύτερης μαύρης τρύπας που βρίσκεται στη καρδιά του γαλαξία μας και έχει μάζα που είναι 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας.

Σύμφωνα με τους New York Times, η εικόνα τραβήχτηκε από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT) και πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου από τις ερευνητικές ομάδες της μεγάλης κοινοπραξίας του ΕΗΤ, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Η θέση της μαύρης τρύπας στο Γαλαξία μας, όπως φαίνεται από την Γη

Ακόμη, το ESO αναφέρει ότι η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα, είναι γνωστή με το όνομα Τοξότης Α* και απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα υλικών (σκόνης, αερίων και ολόκληρων άστρων) που έλκονται από την πανίσχυρη βαρυτική έλξη της.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η «φωτογράφηση» του αντικειμένου παρέχει την πρώτη άμεση οπτική απόδειξη ότι όντως είναι μαύρη τρύπα, ενώ επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη θεωρία Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Μάλιστα, το ΕΗΤ, που συνδυάζει την ισχύ οκτώ ραδιοτηλεσκοπίων σε ένα ενιαίο εικονικό τηλεσκόπιο, παρατήρησε τον Τοξότη Α* στη διάρκεια πολλών νυχτών, συλλέγοντας δεδομένα πολλών ωρών.

Ο Γαλαξίας στον οποίο βρίσκεται η Γη

Επίσης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, το ΕΗΤ, που ξεκίνησε το 2012, είναι ένα «εικονικό» τηλεσκόπιο, αποτελούμενο από ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργαζομένων παρατηρητηρίων που από κοινού έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, όντας έτσι ικανό να παρατηρήσει άμεσα μια μαύρη τρύπα ή πιο σωστά το κοντινό περιβάλλον της.

Οι πρώτες εικόνες από την μαύρη τρύπα Τοξότης Α*

Μάλιστα, το 2019 οι επιστήμονες του ΕΗΤ είχαν αποκαλύψει την πρώτη «φωτογραφία» μαύρης τρύπας (ουσιαστικά ενός καυτού φωτεινού δακτυλίου πέριξ του σκοτεινού κέντρου της από όπου δεν μπορεί να «δραπετεύσει» το φως), στο κέντρο ενός άλλου γαλαξία, του Messier 87 (M87), σε απόσταση 54 εκατομμυρίων ετών φωτός. Η εν λόγω μαύρη τρύπα εκτιμάται ότι έχει πολύ μεγαλύτερη μάζα, περίπου 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι επιστήμονες από όλο τον κόσμο: