Οι κίνδυνοι που απειλούν τη βιοποικιλότητα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο που διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, παρουσία εκπροσώπων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, θεσμικών φορέων καθώς και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών ΜΚΟ, επιστημονικών και ερευνητικών
φορέων.

Το συνέδριο διοργανώνεται στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16) και θα είναι ανοιχτό στο κοινό χωρίς κόστος
συμμετοχής.

Στο συνέδριο θα αναδειχθεί η σημασία διατήρησής της βιοποικιλότητας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενώ θα σχολιαστούν οι πολιτικές που ακολουθούνται και προτείνονται για την προστασία των ειδών και των βιοτόπων τους. Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη δικτύωση που θα συμβάλει στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, χερσαίων, θαλάσσιων και παράκτιων. Έμφαση θα δοθεί και στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς και στις προοπτικές που διανοίγονται μέσω του νέου νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα το World Conservation Monitoring Center του Προγράμματος του ΟΗΕ τον Μάιο, ο στόχος που είχε τεθεί για αναστολή του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2010 όχι μόνο δεν έχει επιτευχθεί, αλλά τα φυσικά οικοσυστήματα συνεχίζουν να συρρικνώνονται στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη και σχεδόν το ένα τέταρτο των φυτών απειλούνται με εξαφάνιση.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν αμφίβια και είδη που ζουν σε κοραλλιογενείς περιοχές, ενώ ο αριθμός των σπονδυλωτών ζώων έχει συρρικνωθεί κατά ένα τρίτο μεταξύ 1970 και 2006, μείωση που συνεχίζεται κυρίως στις περιοχές των τροπικών και των υδάτων (ποτάμια, λίμνες κλπ).

Όλα τα παραπάνω καθιστούν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαραίτητη τη δραστηριοποίησή των πολιτών, καθώς και τη λήψη σημαντικών αποφάσεων και πρωτοβουλιών σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Ένας τρόπος δράσης είναι και η συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία (http://www.ep-empower.eu/epetitions/) που διενεργείται μέσω του eMPOWER και η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τις 31/1/2011. Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία eMPOWER στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από τη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών για κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα, όπως αυτό της βιοποικιλότητας.