Αν θέλει να πάρει κανείς μια ιδέα του πώς μπορεί να μοιάζουν τα εξωγήινα μέρη, το νησί Socotra αποτελεί ίσως το πιο κοντινό παράδειγμα, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως το πιο… εξωγήινο τοπίο στη γη.

Βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, 380 χλμ. νότια της Αραβικής χερσονήσου και ανήκει στη Δημοκρατία της Υεμένης, ενώ πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί της Μέσης Ανατολής μήκους 125 χλμ. και ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία στον κόσμο.

Το Socotra είναι το δέκατο πλουσιότερο νησί στον κόσμο για ενδημικά είδη φυτών, ενώ από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του το γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν περίπου 900 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων 307 ειδών ενδημικών φυτών που δεν συναντώνται σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη.

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, η εικόνα του οποίου μοιάζει εντελώς εξωγήινη, το δέντρο «αίμα του δράκου» (Dracaena cinnabari) η θέαση του οποίου από ψηλά δίνει την εντύπωση ιπτάμενου δίσκου ή και UFO για εκείνους με περισσότερη φαντασία, ενώ από χαμηλά μοιάζει με ένα γιγάντιο μανιτάρι. Το όνομά του οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόκκινος χυμός του κατά την αρχαιότητα αποκαλούνταν «αίμα του δράκου» και οι κάτοικοι του νησιού το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο για όλες τις ασθένειες ή ως χρωστική ουσία.

Επίσης εντυπωσιακά τα γκρι δέντρα (abenium obesum), με τους χοντρούς κορμούς και τα μικρά κλαδιά ανθισμένα με ροζ λουλούδια, που λένε ότι μοιάζουν με πόδι ελέφαντα. Εξίσου σημαντική και σπάνια είναι και η πανίδα του νησιού, με πολλά παράξενα ζώα, όπως η θαλάσσια κάμπια που φτάνει σε μήκος ακόμη και τα τέσσερα μέτρα, και σπάνια πουλιά -από τα 140 διαφορετικά είδη τα 10 συναντώνται μόνο εδώ.

Το ποικιλόμορφο τοπίο με τα επιβλητικά βουνά που εναλλάσσονται με παρθένες παραλίες με λευκές αμμουδιές, μοναδικά σπήλαια και φυσικά την σπάνια χλωρίδα του νησιού αποτέλεσαν και το λόγο που το 2008 το νησί αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.