Αξιωματούχοι της υπηρεσίας άγριας ζωής στην Μποτσουάνα ανακοίνωσαν σήμερα ότι για τους πολλαπλούς μυστηριώδεις θανάτους ελεφάντων στην χώρα αυτό τον χρόνο, που είχαν προκαλέσει ανησυχία στους υπέρμαχους της προστασίας της άγριας ζωής, ευθύνονται κυανοβακτήρια.

Ο Σιρίλ Ταόλο, ο υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Άγριας Ζωής και Εθνικών Πάρκων, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αριθμός νεκρών ελεφάντων αυξήθηκε στους 330 από 281 που ήταν κατά την τελευταία αναφορά τον Ιούλιο.

Οι πρώτοι 169 ελέφαντες εντοπίστηκαν νεκροί στις αρχές Μαΐου στο Δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο, ενώ οι υπόλοιποι εντοπίστηκαν στα μέσα Ιουνίου. Το μόνο κοινό στοιχείο ήταν ότι το 70% των νεκρών ελεφάντων εντοπίστηκαν κοντά σε πηγές νερού.

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν καταστροφή για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος τον μυστηριώδη ομαδικό θάνατο των ελεφάντων, ενώ ως πιθανές αιτίες εξετάζονταν η δηλητηρίαση ή κάποιος άγνωστος παθογόνος οργανισμός. Μάλιστα θεωρείτο πιθανή η δηλητηρίαση από κυάνιο, δηλητήριο που χρησιμοποιούν συχνά οι λαθροθήρες.